NBVF wil landelijke aanpak bioscoopregels in plaats van willekeur veiligheidsregio’s

De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) wil dat er een einde komt aan de willekeur van verschillen tussen Veiligheidsregio’s en roept de regering op met een landelijke regeling te komen aangaande bioscoopbezoek.

Maandag 28 september 2020 heeft premier Rutte de landelijke coronamaatregelen aangekondigd in verband met de tweede golf. Zo mogen de bioscopen en filmtheaters nog maar 30 bezoekers toelaten per filmzaal. De verwachting van brancheorganisatie NVBF is dat dit voor het 4e kwartaal 2020 zal leiden tot minstens 70 procent omzetdaling in vergelijk met dezelfde periode in 2019. De gevolgen zijn voor de bioscopen desastreus: de nieuwe maatregelen gaan volgens de brancheorganisatie voor een kaalslag zorgen en banen staan op de tocht.

Daarnaast speelt de kwestie dat het Kabinet op 28 september heeft besloten om meer verantwoordelijkheid neer te leggen bij de veiligheidsregio’s. Regio’s mogen vrijstelling geven zodat er meer dan 30 personen in een zaal kunnen plaatsnemen. Volgens de NVBF staan sommige regio’s wel toe dat meer dan 30 personen per filmzaal worden toegelaten en andere weer niet. In één en dezelfde regio, soms op een afstand van minder dan 1 kilometer, mag één bepaalde bioscoop/filmtheater wel meer bezoekers toelaten maar een andere filmvertoner niet. Dit ongelijke speelveld is niet uit te leggen. De NVBF kan dit niet aan bezoekers maar ook niet aan haar  achterban uitleggen. Daarnaast speelt dat door de willekeur de filmmarkt ernstig verstoord raakt en filmtitels niet zullen uitkomen of (wederom) worden uitgesteld.

De NVBF roept op de willekeur te stoppen en één heldere beleidslijn te trekken. Daarbij wil de brancheorganisatie voor bioscopen en filmtheaters dat de 1,5-meter-bepaling wordt gehandhaafd voor iedere filmzaal in Nederland zodat een gemiddelde bioscoopzaal in Nederland ( = 150 zitplaatsen) 50 bezoekers kan ontvangen. De NVBF is namens haar leden ervan overtuigd dat dit kan.

Sinds juni 2020 werken bioscopen en filmtheaters met een protocol dat een optimale veiligheid voor bezoekers en medewerkers garandeert. De vaste stoelopstelling in een bioscoopzaal zorgt ervoor dat de afstand kan worden gehandhaafd, waarbij bezoekers voor de voorstelling worden uitgevraagd over coronavirusverschijnselen plus dat bezoekers worden geregistreerd ten behoeve van het bron- en contactonderzoek. Verder wordt er louter verse lucht de bioscoopzaal binnengebracht, zitten bezoekers stil te kijken en kijken één kant (naar het filmdoek): de kans op besmetting is daarmee volgens NVBF zeer gering. In de afgelopen maanden is in geen van de bioscopen en filmtheaters die ons land kent een besmettingshaard ontstaan.

www.denvbf.nl