Deze week bij Eye

Heb je Mike van Diems veelgeprezen bewerking van Ferdinand Bordewijks klassieke roman Karakter nog nooit gezien? Dan kun je nu je hart ophalen bij de nieuwe, door Eye gemaakte, haarscherpe 4K-restauratie. Na meer dan twintig jaar spat het verhaal van Jacob Willem Katadreuffe, het onechte kind dat carrière maakt, weer van het scherm. Na afloop is er een gesprek met de regisseur o.l.v. Peter Verstraten (Universiteit Leiden). Extra voorstellingen van de restauratie (wereldpremière) volgen, de data zijn binnenkort te vinden op de website.

Zondag 18 oktober is het Familiedag in Eye, met o.m. vertoningen van zelfgemaakte homemovies door kinderen. De winnende film wordt opgenomen in de Eye-collectie! Kinderen t/m 12 jaar kunnen hun filmpje insturen, kaartjes voor de Familiedag zijn vanaf nu in de verkoop.

Hollywood and Landscapes of ‘The Orient’
Bij de tentoonstelling Trembling Landscapes vertoont Eye on ArtReel Bad Arabs: How Hollywood Vilifies a People, van Sut Jhally (lezing: Sary Zananiri). Ook te zien: Recollection (Kamal Aljafari), lezing door Ihab Saloul.
Lees meer

Specials bij Black Light
Judith Leysner presenteert de Queer Black Cinema-special. Robin Ramos houdt een lezing, Nagaré Willemsen interviewt hem. Regisseur David Kleijwegt leidt zijn film Mister Soul: A Story about Donny Hathaway in.
Lees meer

Restored & Unseen: Karakter (4K)
Digitaal (4K) gerestaureerde Nederlandse Oscarwinnaar uit 1997 van Mike van Diem naar het boek van F. Bordewijk. Met o.a. Jan Decleir, Fedja van Huêt, Tamar van den Dop en Victor Löw. Met nagesprek met de regisseur.
Lees meer

The Elephant Man (4K) van David Lynch
Nieuwe 4K-restauratie van de David Lynch-klassieker over ‘Elephant Man’ John Merrick. De film uit 1980 werd genomineerd voor acht Oscars en vier Golden Globes. Met Anthony Hopkins, John Hurt en Anne Bancroft.
Lees meer

Cinekid Filmfestival in de herfstvakantie
Bezoek Cinekid Filmfestival (10 t/m 16 oktober), het grootste film- en mediafestival voor kinderen tussen de 3 en 14 jaar. Cinekid brengt de beste films, series, workshops, games en tutorials en het MediaLab.
Lees meer

Première Corpus Christi van Jan Komasa
Nieuwe Poolse speelfilm – was te zien op het filmfestival van Venetië, werd genomineerd voor de Oscar voor Beste Internationale Film, en eindigde als derde (van 203 titels) in de publieksenquête van het IFFR. Ook op Picl.
Lees meer

Herfstvakantie: jeugdfilms in première
Marona van Anca Damian (FR/RO, AL), documentaire De schooltuin van Mark Verkerk (NL, AL), The Crossing van Johanne Helgeland (NO, 9+, Nederlands o.t.t.) en Jackie en Oopjen van Annemarie van de Mond (NL, AL).
Lees meer