IM: Wim van der Velde

Ons bereikte het droevige nieuws dat Willem Karel (Wim) van der Velde op 24 september 2020 is overleden.

Wim van der Velde (geboren in 1927) was regisseur van documentaires en opdrachtfilms. Hij was een geëngageerd filmer die als geen ander de zeggingskracht van het beeld gebruikte.

Hij studeerde film in Italië met vriend en collega Eddy van der Enden. Daarna assisteerde hij Bert Haanstra en Fons Rademakers en richtte hij samen met Jan Schaper een productiegroep op. Vanaf eind jaren vijftig maakte hij geëngageerde documentaires, onder andere in opdracht van de VPRO. Van 1978 tot 1987 was hij directeur van de Nederlandse Filmacademie.

In 2018 schonk hij zijn archief aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en werd hij geïnterviewd over zijn vak. Daarin vertelde hij ““Ik heb in al mijn films wel een eigen signatuur achter gelaten, denk ik. In elke film zit ergens een stukje waar ik mijn opdracht even vergat, omdat ik zelf voelde dat het goed was. Schilders die in opdracht schilderen geven ook hun eigen invulling aan het product, dus als filmmaker moet dat ook kunnen.” Het volledige interview kun je hier nalezen: “Het onzichtbare zichtbaar maken”

Wim was een trouw en actief NBF-lid en wij wensen zijn naasten veel sterkte met dit verlies.