Filmjournalist Pieter van Lierop kijkt terug op 40-jarige loopbaan

Bij uitgeverij Het Wereldvenster verschijnt op 15 oktober het boek:  WILD WEST, BOEDAPEST EN DE REST. Een filmjournalist kijkt terug

door Pieter van Lierop

Een selectie van de 25 meest bijzondere publicaties van filmjournalist Pieter van Lierop (Tilburg, 1945), aangevuld met dertig nieuwe artikelen waarin hij met humor en kleurrijke anekdotes reflecteert op zijn 40-jarige carrière.

Pieter van Lierop kwam in 1968 in dienst bij het Utrechts Nieuwsblad. Vijftig jaar geleden, op 11 september 1970, werd daarin zijn eerste filmrecensie over de Zweedse film Adalen ‘31 gepubliceerd. Vanuit die positie werd hij tussen 1975 en 2008 tevens de ‘filmman’ van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) en bereikten zijn artikelen via de bij de GPD aangesloten regionale dagbladen een oplage die groter was dan die van alle landelijke dagbladen samen, met op het hoogtepunt van de GPD 2,3 miljoen lezers. In die periode was er geen enkele Nederlands speelfilm die ontkwam aan zijn scherpe maar tevens ironisch geformuleerde meningen.

Van Lierop versloeg 32 keer het Filmfestival van Cannes, 26 keer het Filmfestival van Venetië, 11 keer het Filmfestival van Berlijn en hij was jurylid bij filmfestivals in onder andere Moskou, Montreal, Istanboel, Mar del Plata, Havana, Tokio en Rio de Janeiro.

Zijn specialistische aandacht strekte zich uit van westerns tot de Hongaarse cinema. Intussen interviewde hij grootheden als James Stewart, Jack Nicholson, Robert de Niro en Norman Mailer. Daarnaast sprak hij met onder anderen Faye Dunaway, Kim Basinger en Liv Ullmann, maar net zo makkelijk met legendarische Japanse cineasten als Kurosawa, Oshima en Imamura.

Kring van Nederlandse Filmjournalisten
De totstandkoming van dit boek is het gevolg van de uitnodiging om als een van de oprichters van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten in samenwerking met NRC-filmcriticus André Waardenburg voor de website van de KNF een representatieve selectie te maken van zijn meest bijzondere publicaties. Aan deze selectie, van recensies tot achtergrondartikelen, voegde hij nog eens dertig nieuwe artikelen toe die losjes op het oude werk reflecteren.

Boekpresentatie – zondag 18 oktober – Het Ketelhuis
Zondagmiddag 18 oktober om 15.00 uur vindt in bioscoop Het Ketelhuis, Pazzanistraat 4, Amsterdam een speciale middag rond Pieter van Lierop plaats. Omlijst met filmfragmenten wordt hij over zijn lange loopbaan geinterviewd door André Waardenburg.