Alle winnaars: Gouden Kalveren 2020, Debuutcompetitie en Forum van de Regisseurs

Vrijdagavond 2 oktober zijn de Gouden Kalveren 2020, de Grote Prijzen van de Nederlandse Film, uitgereikt tijdens het Grolsch Gouden Kalveren Gala. Producties en makers van speelfilms, korte films, documentaires, televisiedrama’s en interactive werken zijn in twintig verschillende categorieën geëerd. Het Gouden Kalf voor Costume Design is dit jaar, in samenspraak met de Dutch Academy For Film (DAFF), voor het eerst uitgereikt. De 40e jubileumeditie van het NFF vond dit jaar online en op locatie in heel Nederland plaats, en is nog tot en met morgen online via www.filmfestival.nl te bezoeken. 

DE WINNAARS

Beste Korte Documentaire
Carrousel – Marina Meijer (productie: Basalt Film)

Beste Korte Film

See Me – Patty Stenger, Yvonne Kroese (scenario: Patty Stenger, productie: Family Affair Films)

Beste Interactive
Nerd_Funk: Phase 1 – Ali Eslami, Mamali Shafahi (productie: ALLLESSS)

Beste Televisiedrama
Red Light – regie Wouter Bouvijn, Anke Blondé (creatie: Carice van Houten, Halina Reijn, scenario: Esther Gerritsen, Frank Ketelaar, Christophe Dirickx, Halina Reijn, productie: Hollands Licht, Eyeworks Film & TV drama)

Beste Acteur Televisiedrama
Ramsey Nasr – I.M. (regie: Michiel van Erp, scenario: Hugo Heinen, productie: Het Familiedrama)

Beste Actrice Televisiedrama
Halina Reijn – Red Light (creatie: Carice van Houten, Halina Reijn, regie: Wouter Bouvijn, Anke Blondé, scenario: Esther Gerritsen, Frank Ketelaar, Christophe Dirickx, Halina Reijn, productie: Hollands Licht, Eyeworks Film & TV drama)

Beste Sound Design
Marco Vermaas – Bumperkleef (regie/scenario: Lodewijk Crijns, scenario: Lodewijk Crijns, productie: Topkapi Films)

Beste Muziek
Rui Reis Maia, Jasper Boeke, Diederik Rijpstra – De belofte van Pisa (regie: Norbert ter Hall, scenario: Robert Alberdingk Thijm, productie: All Yours Films)

Beste Camera
Myrthe Mosterman – Goud (regie: Rogier Hesp, scenario: Anne Hofhuis, productie: BALDR Film)

Beste Montage
Ruben van der Hammen – Ze noemen me Baboe (regie: Sandra Beerends, productie: Pieter van Huystee Film & TV)

Beste Lange Documentaire
Ze noemen me Baboe – Sandra Beerends (productie: Pieter van Huystee Film & TV)

Beste Production Design
Anne Winterink – Marionette (regie: Elbert van Strien, scenario: Elbert van Strien, Ben Hopkins, productie: Accento Films, BosBros)

Beste Costume Design
Alette Kraan – Mi Vida (regie: Norbert ter Hall, scenario: Roos Ouwehand, productie: Phanta Film)

Beste Mannelijke Bijrol
Bilal Wahib – Paradise Drifters (regie/scenario: Mees Peijnenburg, productie: Pupkin)

Beste Vrouwelijke Bijrol
Noortje Herlaar – Kapsalon Romy (regie: Mischa Kamp, scenario: Tamara Bos, productie: BosBros)

Beste Acteur
Shahine El-Hamus – De belofte van Pisa (regie: Norbert ter Hall, scenario: Robert Alberdingk Thijm, productie: All Yours Films)

Beste Actrice
Beppie Melissen – Kapsalon Romy (regie: Mischa Kamp, scenario: Tamara Bos, productie: BosBros)

Beste Scenario
Tamara Bos – Kapsalon Romy (regie: Mischa Kamp, productie: BosBros)

Beste Regie
Mischa Kamp – Kapsalon Romy (scenario: Tamara Bos, productie: BosBros)

Beste Film
Buladó – Derk-Jan Warrink en Koji Nelissen voor Keplerfilm (regie: Eché Janga, scenario: Eché Janga, Esther Duysker)

Prijs van de Nederlandse Filmkritiek

De Prijs van de Nederlandse Filmkritiek is namens de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) uitgereikt aan Kom hier dat ik u kus – Sabine Lubbe Bakker, Niels van Koevorden (scenario: Sabine Lubbe Bakker, Niels van Koevorden, productie: Submarine Film)

Jury’s en Academy
De nominaties en winnaars van de Gouden Kalveren in de categorieën Korte Documentaire, Korte Film, Televisiedrama en Interactive worden bepaald door onafhankelijke jury’s die per categorie uit een drietal professionals bestaan. De jury voor het Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire 2020 werd gevormd door regisseurs Carine Bijlsma en Reber Dosky en producent Katja Draaijer. Voor de Gouden Kalveren voor Beste Korte Film en Beste Televisiedrama jureerden acteur Werner Kolf, scenarist Chris Westendorp en regisseur Mischa Kamp. De jury van het Gouden Kalf voor Beste Interactive bestond uit kunstenaar/onderzoeker Bogomir Doringer, professor Nanna Verhoeff en filmmaker/schrijver Kaweh Modiri.

De nominaties en winnaars van de Gouden Kalveren voor speelfilms en lange documentaires worden bepaald volgens het Academy-model. Een grote groep vakgenoten kiest zelf de  winnaars, zoals ook bij internationale competities en filmprijzen als de Oscars, de Bafta’s en de Césars. De groep stemgerechtigden bestaat uit Gouden Kalf-winnaars sinds 1981 in alle categorieën, Nederlandse winnaars van hoofdprijzen in het internationale filmcircuit en uit de leden van de Dutch Academy For Film (DAFF).  

NFF Debuutcompetitie

Joris Koptod Nioky met Portret van een mislukt schrijver heeft de jaarlijkse Filmprijs van de Stad Utrecht gewonnen. Joris Koptod Nioky ontvangt met de Filmprijs van de Stad Utrecht een bedrag van €7.500,-, een oorkonde en het beeld De Gouden Berg van kunstenaar Noor Nuyten. Het Nederlands Film Festival en de gemeente Utrecht willen met de samenwerking talentontwikkeling en vernieuwing op het gebied van beeldcultuur stimuleren. Online op www.filmfestival.nl zijn de geselecteerde producties van de NFF Debuutcompetitie t/m 3 oktober te zien tijdens het Nederlands Film festival.

Jury
Uit de totaal 21 geselecteerde producties voor de NFF Debuutcompetitie werden er vier genomineerd voor de Filmprijs van de stad Utrecht. Opvallend dit jaar was dat veel debuutfilms ook in andere competities terecht zijn gekomen. Regisseurs Arjan Brentjes en Shamira Raphaëla en scenarist Lotte Tabbers vormden dit jaar de vakjury voor de Filmprijs van de Stad Utrecht. De jury over de winnende filmproductie: “Joris Koptod Nioky lijkt met Portret van een mislukt schrijver een nieuwe kunstvorm te hebben uitgevonden: ergens tussen documentaire en autobiografische literatuur, en tussen werkelijkheid en fictie. De zoektocht naar deze nieuwe vorm neemt de kijker mee op een avontuur dat ruim anderhalf uur weet te blijven boeien. De meeslepende, kunstzinnige film voelt meer aan als een afronding van een fase dan als het begin van een filmcarrière. Toch hopen we in de toekomst meer film- of crossmediaprojecten te zien van dit multi-talent. Want dit smaakte absoluut naar meer.”

Forum van de Regisseurs

Regisseur Janis Rafa ontving donderdagavond de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs 2020. De jury sprak over haar winnende filmproductie Kala azar: “Kala azar is een film over ziekte, dood en zorg. De levendige speelfilm laat de boeiende filmtaal zien tussen de menselijke en de dierenwereld. Het is een film die erkenning verdient tot ver buiten het Nederlands Film Festival.” De zesde editie van het competitieprogramma voor filmmakers met een uniek stemgeluid en eigenzinnige visie, vindt momenteel in een digitale forumomgeving plaats met podcasts en regisseursgesprekken. De jury van dit jaar bestond uit programmamaker Cesar Majorana, programmeur Julian Ross en filmmaker/beeldend kunstenaar Sharelly Emanuelson die samen met de nieuwe curatoren Hugo Emmerzael en Inge de Leeuw online de uitreiking verrichtten. Dit jaar werden 12 vernieuwende film- en filmische Nederlandse producties geselecteerd. Het Nederlands Film Festival is tot en met 3 oktober online bij te wonen via www.filmfestival.nl. Bezoek de forumomgeving op https://forum.filmfestival.nl.

De jury over Kala azar
De mensen in de film leven in een post-apocalyptisch landschap. Ze gedragen zich niet anders dan de dieren – alsof ze een menselijke huid hebben geleend – en communiceren meer door aanraking dan door woorden. De jury waardeerde het meesterschap van de regisseur op sfeer en tempo, en de vlezige cinematografie die ons een ander stel ogen gaf om te zien.

De winnaar ontvangt de VEVAM Fonds Prijs waaraan een bedrag is verbonden van €5.000. De winnaar van 2019 was Nu verandert er langzaam iets van mint film office. Het Forum van de Regisseurs is ontstaan in samenwerking tussen het Nederlands Film Festival, Jan Pieter Ekker en Dana Linssen. Beiden waren curator van 2015 t/m 2019.

Alle winnaars van het Forum van de Regisseurs
2020: Kala azar van Janis Rafa
2019: Nu verandert er langzaam iets van mint film office
2018: Light as Feathers van Rosanne Pel en De stoel van de laatste Jaren – Egbert van Anke Teunissen en Jessie van Vreden
2017: Quality Time van Daan Bakker
2016: Full Contact van David Verbeek
2015: Those Who Feel the Fire Burning van Morgan Knibbe

Bron: Nederlands Film festival