Tozo-vermogenstoets voor zzp’ers van tafel

De vermogenstoets voor zzp’ers die een beroep willen doen op inkomensondersteuning met de Tozo 3-regeling vervalt. Onder de huidige omstandigheden ligt een vermogenstoets niet langer in de rede. Dat heeft het kabinet naast alle andere extra coronamaatregelen besloten.

Tozo staat voor Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers en is een soort bijstandsuitkering. Zelfstandige ondernemers van wie het inkomen onder het sociaal minimum dreigt te komen, krijgen met Tozo geld. Wie per 1 oktober gebruik wilde maken van de Tozo 3-regeling kreeg te maken met een vermogenstoets. Het huishouden mocht niet meer dan 46.000 euro aan beschikbare geldmiddelen bezitten, in contanten, op bank- en spaarrekeningen, bitcoins en aandelen.

Het kabinet beseft dat ze aan de late kant zijn met deze wijziging, gemeenten zijn namelijk ondertussen al druk bezig met de uitvoeringsvoorbereidingen voor de regeling. De vermogenstoets is overigens niet definitief van tafel. Minister Hugo de Jonge schrijft dat “het kabinet snel in overleg treedt met gemeenten over invoering van een vermogenstoets op een later moment”.

Bron: NOS.nl