NPO budgetaanvraag van 824 miljoen euro; te maken kosten in 2021 veel hoger

De Nederlandse Publieke Omroep heeft voor volgend jaar een budgetaanvraag van 824 miljoen euro ingediend, blijkt uit de onlangs verschenen begroting.

De publieke omroep zegt schade op te lopen door crisismaatregelen: onder meer grote evenementen waarin al was geïnvesteerd, zoals het Songfestival of de Olympische Spelen zijn uitgesteld. Ook zijn programma’s die voor 2021 waren voorzien, zoals documentaires, reisprogramma’s en dramaproducties door het coronavirus op andere manieren gemaakt moeten worden. Dat zal hogere kosten met zich meebrengen, schrijft de NPO.

In 2021 verwacht de NPO 1,014 miljard aan kosten te zullen maken. “Tevens is sprake van een aanzienlijke daling van Ster-inkomsten”, aldus de NPO in het begrotingsrapport voor 2021. De omroep kreeg onlangs voor kosten die het moest maken in het kader van coronavirus een extra bijdrage van 19 miljoen.

De publieke omroep zou sinds 2019 al structureel 50 miljoen euro bespaard op de programma- en organisatiekosten. Het NPO-bestuur vraagt van de politiek ‘rust en zekerheid’ op het gebied van de financiën.

“De afgelopen jaren was er te vaak onduidelijkheid over de hoogte van de vaste jaarlijkse bijdrage vanuit de overheid”, stelt de NPO. De onzekerheid wordt vergroot door voornemens om reclame op de publieke zenders te beperken, wat het belang van “een passend niveau van structurele financiering” vergroot.

Nederlands Media Nieuws (NMM) becijferde op basis van de NPO-gegevens dat een Nederlands huishouden jaarlijks 117 euro betaalt voor alle publieke omroepactiviteiten – inclusief die van de RPO – plus afdracht aan kabelgiganten.

Bron: Villamedia