Streamz gelanceerd, het nieuwe ‘Vlaamse Netflix’?

Maandag ging Streamz live, het nieuwe Vlaamse streamingplatform van Telenet en DPG Media. Commerciële en publieke omroepen werken mee.

Het idee voor één digitaal platform waarop de Vlaamse kijker lokale series kan bekijken, om een tegenwicht te bieden aan internationale streamingplatforms, werd al in 2018 geopperd door DPG, eigenaar van onder meer commerciële zender VTM. De samenwerking van meerdere grote partijen, noodzakelijk om het project te laten slagen, bleek een uitdaging. Pas begin dit jaar besloot Telenet met DPG samen te werken. Niet vanzelfsprekend, want als eigenaar van Vlaamse commerciële zenders en van een eigen streamingplatform is het ook een concurrent van DPG. Amper een maand geleden maakte publieke omroep VRT na lang twijfelen bekend ook series te leveren – onder druk van de Vlaamse regering en met tegenzin, want ook de omroep heeft haar eigen streamingplatform, en ze begeeft zich zo met belastinggeld op de commerciële markt.

De ruim 400.000 abonnees van Telenet’s platform Play worden overgeheveld naar Streamz, waardoor het platform start met een stevige basis. Dankzij de samenwerking van de belangrijkste commerciële én publieke omroepen, kan Streamz bovendien aanspraak maken op een volwaardig archief aan Vlaamse series. Zeker de toevoeging van de VRT, als grootste Vlaamse fictieproducent, levert een niet te onderschatten bijdrage. De troef die Streamz verder onderscheidt van bijvoorbeeld de niet zo succesvolle Nederlandse tegenhanger NLZiet, is de deal met HBO, dat zijn eigen platform HBO Go nog niet in België heeft gelanceerd.

Lees verder bij NRC ‘Kan ‘Vlaamse Netflix’ de verwachtingen waarmaken?’