IM Freke Vuijst

Op haar 68ste verjaardag, in de vroege ochtend van 4 september, overleed journalist en documentairemaker Freke Vuijst in haar woonplaats Great Barrington in de VS. Als 16-jarige reisde zij naar Amerika om daar een jaar te wonen bij een ‘zwart’ gezin, zoals dat toen nog heette.

Amerika was toen erg ver weg en zwart Amerika nog verder. Daar kwam zij voor het eerst in aanraking met de discriminatie van de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Dit onderwerp bleef zij trouw.

Na thuiskomst doorliep zij de School voor Journalistiek en op haar 20ste schreef zij haar eerste stuk voor Vrij Nederland, in die dagen een gezaghebbend progressief weekblad met een grote oplage. Zij zou haar hele leven voor VN blijven schrijven, vanaf midden jaren zeventig vanuit Amerika waar zij zich vestigde als correspondent. Haar laatste artikel, een interview met een wetenschapper Afro-American Studies van Princeton University, verscheen afgelopen februari.

Naast de geschreven journalistiek maakte Vuijst talrijke televisiereportages en documentaires, in het begin vooral voor de IKON. In de VS werd haar documentaire werk bekroond, onder meer met de Paul Robeson-award voor de film Keep on Walking: Joshua Nelson, the Jewish Gospel Singer.

Haar radioreportages voor de VPRO getuigde van grote kennis van zaken. Haar journalistieke spit- en graafwerk leverde ook een aantal onderzoeksjournalistieke boeken op.

Voor VN en BNR maakte zij politieke podcasts met haar collega-correspondent Reinout van Wagtendonk. De laatste op 19 augustus.

Freke Vuijst is begraven in Great Barrington.

Zij laat haar echtgenoot, de schrijver Daniel Klein, een dochter en een kleinkind achter.

Auteur: Emile Fallaux