‘Traag naar de Hemel’ winnaar van Het Gouden Hert

Gisteren 13 september werd de vakjuryprijs Het Gouden Hert – door makers, voor makers t.w.v. €1000 – uitgereikt aan de beste Gelderse korte film.

Filmmaakster Marlies Smeenge won deze felbegeerde filmprijs met haar korte documentaire ‘Traag naar de Hemel’. Nena Tijsma kreeg van de jury een special mention voor haar film ‘Stoet’, die gemaakt is in het kader van de Gelderland Film Pitch.  

‘Traag naar de Hemel’
Filmmaker Marlies Smeenge observeert in ‘Traag naar de Hemel’ de laatste drie Zusters Norbertienen en hun hyperactieve Dwergkeeshond Skippy vlak voor de feestdagen. “Een sterk onderwerp met goede karakters. Het is de maker erg goed gelukt om een eerlijk en respectvol beeld te geven, zonder melodrama. De hond brengt de juiste humor in de film. De documentaire heeft een heldere verhaalstructuur, fijn camerawerk en het ritme van de film sluit goed aan op het kloosterleven van de drie vrouwen.” Dit lichthartig, observerend portret heeft volgens de jury alles wat het moet hebben.

Stoet
De jury gaf een special mention aan de film ‘Stoet’ van Nena Tijsma. Vorig jaar won zij met dit filmplan de Gelderland Film Pitch en dit jaar ging de film in première tijdens Go Short Arnhem. ‘Stoet’ is een komisch drama met een zwart randje over Johan en Tess die meerijden in een rouwstoet. Tijdens de laatste bocht neemt het verhaal een onverwachte wending. Volgens de jury was ‘Stoet’ de sterkste inzending in de categorie fictie. “Stoet sprong er voor ons direct uit vanwege de kwaliteit van vertellen. Het verhaal wordt verteld in een mooi ritme, sterk spel en met een verrassende wending.”

Bron: Go Short