Oproep tot onmiddellijke vrijlating van Nasrin Sotoudeh

De European Film Academy en het Internationaal Filmfestival van Berlijn roepen op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de Iraanse auteur, advocaat in mensenrechten en activist Nasrin Sotoudeh.

Ze is de laatste passagier in Jafar Panahi’s film TAXI TEHERAN, winnaar van de Gouden Beer, waarin ze openlijk praat over haar toewijding voor politieke gevangenen, en het publiek met haar energie en haar vrolijkheid voor zich inneemt.

Samen met de regisseur won Nasrin Sotoudeh in 2012 de Sacharovprijs van het Europees Parlement. Ze is één van Irans meest prominente stemmen en wordt al lang achtervolgd door de Iraanse overheid.

Nasrin Sotoudeh werd in juni 2018 gearresteerd op basis van dubieuze aantijgingen die betrekking hadden op haar werk als advocaat. Ze werd veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf en 148 zweepslagen. Ze zit opgesloten in de beruchte Evin gevangenis in Teheran waar ze op 11 augustus aan haar tweede hongerstaking begon om te protesteren tegen het regime dat weigert om politieke gevangenen tijdens de pandemie vrij te laten. Haar gezondheid is kritiek en een onmiddellijke vrijlating is noodzakelijk om haar medische hulp te kunnen geven.

We roepen de Iraanse autoriteiten op alle beschuldigingen ten aanzien van Sotoudeh op te geven en haar onmiddellijk uit de gevangenis te ontslaan zodat ze de nodige medische hulp kan krijgen. We moedigen ook alle film – en culturele instellingen aan dit nieuws te delen en om de PEN petitie te tekenen voor de vrijlating van Nasrin Sotoudeh op: https://pen.org/sign-now-iran-must-release-nasrin-sotoudeh/

Bron: European Film Academy

Ook Amnesty International is een campagne gestart: Onderteken hier