Internationale coalitie voor filmmakers de risico lopen gelanceerd in Venetië

Om de internationale filmgemeenschap nog meer bewust te maken en te mobiliseren wanneer filmmakers bedreigd worden en ernstig risico lopen hebben het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de European Film Academy hun krachten gebundeld bij de oprichting van de Internationale Coalitie voor ‘Filmmakers at Risk’ (ICFR).
Nu het maatschappelijke middenveld op veel plaatsen in de wereld in gevaar is, hebben filmmakers steeds meer moeite hun stem te laten horen. De afgelopen jaren hebben we gezien dat een groeiend aantal filmmakers wordt bedreigd, gearresteerd, gevangen gezet en zelfs vermoord in een poging hen het zwijgen op te leggen. 
De internationale filmgemeenschap kan hierin het verschil maken door campagnes voor de vrijheid van deze filmmakers te steunen of om druk uit te oefenen op autoriteiten voor hun vrijlating. Aangezien de filmgemeenschap tot nu toe sterk gefragmenteerd reageert, is er behoefte aan meer gecoördineerde actie. 
Tijdens het Filmfestival van Venetië  kwamen Marion Döring (directeur European Film Academy), Mike Downey (voorzitter European Film Academy), Vanja Kaludjercic (directeur International Film Festival Rotterdam), Orwa Nyrabia (artistiek directeur International Documentary Film Festival Amsterdam) en Marjan van der Haar (managing director International Film Festival Rotterdam) samen om de genodigde festivalbezoekers – filmprofessionals en journalisten –  te informeren over de ideeën en de acties van ICFR.
De missie van de Internationale Coalitie voor ‘Filmmakers at Risk’ is er op gericht om solidair te zijn met filmmakers die risico lopen en hen te steunen. De coalitie zal reageren bij vervolging of bedreiging van de persoonlijke veiligheid van deze filmmakers en zal hun recht op voortzetting van hun werk verdedigen door de internationale filmgemeenschap te mobiliseren. 
De activiteiten omvatten:  • Belangenbehartiging • Ondersteuning • Monitoring
De coalitie zal nauw samenwerken met een internationaal netwerk van strategische partners: • Internationale filmnetwerken • Aangesloten NGO’s • Internationale mensenrechtenorganisaties  • Ambassadeurs

lees meer