Fijn Weekend! Nieuw collectief pleit voor normalere werktijden in film- en televisiewereld

Een groot aantal onafhankelijke professionals in onze branche heeft zich verenigd in een nieuw collectief: Fijn Weekend! Dit collectief beoogt een gezonder werkklimaat, waarin er minder werk plaats vindt in de weekenden en deze werkzaamheden meer ‘gewoon’ doordeweeks gepland worden.

Hieronder de brief die het collectief afgelopen week verspreidde, je aanmelden bij het collectief die je hier: : https://fijnweekend.film

Beste producent, filmmaker, collega,

Er gaat iets veranderen in de Nederlandse film- en televisiewereld. Een groot aantal onafhankelijke professionals in onze branche heeft zich verenigd in een nieuw collectief: Fijn Weekend! Dit collectief beoogt een gezonder werkklimaat, waarin er minder werk plaats vindt in de weekenden en deze werkzaamheden meer ‘gewoon’ doordeweeks gepland worden.

Op zich niet echt iets geks dus. Werkweken zijn immers om te werken. En weekenden zijn om zelf in te vullen. In ons vak zijn we flexibel en is het onvermijdelijk dat er wel eens een keer een draaidag in het weekend valt. Maar de laatste jaren is dit meer regel dan uitzondering geworden. En daar gaan we verandering in brengen. We zijn er hierbij niet op uit om producenten extra op kosten te jagen. Absoluut niet. Ons voornaamste doel is simpelweg het stimuleren van draaien op doordeweekse dagen.

Al meer dan 400 vakgenoten hebben zich achter dit initiatief geschaard om deze verandering door te voeren. Crew van o.a. Licht, Grip, Geluid, Art, Locatie en vele andere harde werkers in onze branche staan hierin samen eensgezind. We gaan met z’n allen meer kiezen voor onze familie en vrienden en voor onszelf. Dus gaan we het werken in de weekenden actief ontmoedigen. De eerste maatregel die hieruit voortkomt, is het stapsgewijs invoeren van een weekendtarief. In vrijwel alle Europese buurlanden is dat al veel langer normaal en we volgen hierin dan ook de algemene richtlijnen.

• Vanaf 1 jan. 2021 start het overgangsjaar. 

We hanteren op zaterdag, zondag en nationale feestdagen een weekendtarief van 110% van het reguliere dagtarief. Dit overgangsjaar is om te wennen en om toekomstige projecten juist te kunnen budgetteren.

• Vanaf 1 jan. 2022: Invoering van het volledige weekendtarief van 150% van het reguliere dagtarief.

• Voor fictie/drama producties geldt een uitzondering: 10% van het totaal aantal draaidagen mag in het weekend vallen of op feestdagen plaatsvinden. Wordt dit overschreden, dan wordt voor de extra dagen de weekendtarievenregeling toegepast.

De eerste reacties op dit initiatief zijn zeer positief en begripvol. We hopen dat we ook op uw begrip kunnen rekenen voor deze regeling en u samen met ons mee wil werken aan meer vrije weekenden voor ons allemaal.

Met vriendelijke groet!
en alvast een …