Filmfund DocLab Interactive Grant 2020 verdeelt €20.000 over drie projecten van hoogwaardige artistieke kwaliteit

Het Filmfonds en IDFA maken met trots de drie geselecteerde projecten bekend voor de Film Fund DocLab Interactive Grant 2020: ‘full dome’ ervaring Echoes of Silence waarin regisseur Tamara Shogaolu onderzoekt hoe verschillende culturen het geluid van de ruimte in film verbeelden; Afscheidstournee waarin De Warme Winkel een radicale poging doet om een klimaat-neutraal toneelstuk te creëren; en multimedia installatie 24H Sunrise/Sunset door mediakunstenaar Dries Depoorter en singer-songwriter Shishani Vranckx.

De Grant, die dit jaar voor de vierde keer wordt uitgereikt, heeft als doel Nederlandse nieuwe media-makers en verhalenvertellers te verbinden en te ondersteunen door experimentele samenwerkingen wereldwijd en binnen verschillende disciplines te faciliteren. Innovatieve projecten van hoge artistieke kwaliteit die een collectieve ervaring mogelijk maken en internationale potentie hebben, maken kans op de prijs. In totaal wordt er € 20.000 verdeeld tussen de geselecteerde makers om hun projecten te ontwikkelen. De drie projecten worden in november binnen het IDFA Doclab programma tijdens IDFA 2020 gepresenteerd.

De projecten die dit jaar zijn geselecteerd, zijn opmerkelijk gebleken vanwege hun vermogen om in verschillende contexten te resoneren. De kunstenaars schreven hun ingediende projectplannen net voor de Europese lockdown, maar hun plannen bleven doorklinken in een selectieproces tijdens het hoogtepunt van de coronavirus-uitbraak in Nederland. Om deze reden juichen het Filmfonds en DocLab de geselecteerde kunstenaars toe, die zij graag steun verlenen tijdens de pandemie, met alle mogelijke uitdagingen van dien.

De afgelopen jaren was het festival een belangrijk startpunt voor nieuwe media projecten. Makers die eerder een Grant ontvingen, kregen een platform op de belangrijkste podia van de wereld zoals onder andere: MoMA, SXSW, Sundance, Holland Festival en CPH:Dox. Het aantal aanmeldingen was ook dit jaar weer groter, wat aantoont dat het immersieve en interactieve veld alleen maar groeit in Nederland en dat er een lichting makers opstaat die verschillende disciplines combineert en nieuwe media in een vrijere context gebruikt.

De geselecteerde projecten voor de Grant zijn:

Echoes of Silence door Tamara Shogaolu
Regisseur Tamara Shogaolu is een van de meest spannende nieuwe talenten in het immersieve veld. Zij creëert haar eerste full dome-ervaring, waarin ze op kritische wijze verkent hoe het geluid van de ruimte binnen verschillende culturen in film wordt verbeeld. Shogaolu en haar prijswinnende studio ADO ATO Pictures toonden al eerder immersieve projecten over de hele wereld, waaronder in MoMA, op Sheffield Doc/Fest en Tribeca Film Festival. Het publiek kan tijdens IDFA DocLab in november het project Echoes of Silence ervaren in het ARTIS Planetarium.

Afscheidstournee door De Warme Winkel
Theatergezelschap De Warme Winkel verkent ascetisme in Afscheidstournee, een radicale gooi naar klimaat-neutraliteit in een toneelstuk dat niet vervuilt. Hun werk staat bekend om hun visuele karakter en invloeden vanuit de performancekunst. De Warme Winkel won eerder de prestigieuze theaterprijs Prijs van De Kritiek in 2017. Afscheidstournee zal tijdens IDFA Doclab in theater Frascati te zien zijn.

24H Sunrise/Sunset door Dries Depoorter en Shishani Vranckx
Media kunstenaar Dries Depoorter en singer-songwriter Shishani Vranckx creëren samen een live multimedia installatie. Depoorter staat bekend om zijn werk waarin hij de invloed van technologie op de samenleving toont. Zijn werk is over de hele wereld vertoond, onder meer: IDFA DocLab, MoMA, the Barbican, Mutek, en ArtBasel. Deze keer hackt hij beveiligingscamera’s met een poëtisch doel, begeleid door een soundscape door Vranckx. Deze prijswinnende musicus staat bekend om haar unieke stemgeluid dat invloeden kent uit Afrikaanse, Afro-Amerikaanse en West-Europese muziektradities. Shishani treedt over de hele wereld op met haar muziek die een sterk sociaal bewustzijn in zich draagt. 24H Sunrise/Sunset is te zien in de DocLab tentoonstelling in Tolhuistuin tijdens IDFA.

Dorien van de Pas, Hoofd Screen NL Filmfonds: “Met de IDFA DocLab Grant stimuleert het Filmfonds talentvolle interactieve makers om bijzondere projecten in een internationale context en met internationale makers te ontwikkelen. Deze projecten worden tijdens IDFA DocLab aan het neusje van de zalm binnen deze community gepresenteerd.”

Bron: Nederlands Filmfonds