Seizoenspresentatie NPO: 82 nieuwe programma’s en ‘afrekenbare afspraken’ over inclusiviteit

Bron: De Volkskrant, auteur Menno van Dongen

De Nederlandse Publieke omroep gaat er scherper op toezien dat individuele omroepen werk maken van inclusiviteit voor en achter de schermen. ‘De tijd van excuses is voorbij’, was de boodschap tijdens de presentatie van het nieuwe tv-seizoen.

‘We willen en moeten een goede afspiegeling van Nederland zijn’, zei NPO-directeur video Frans Klein na afloop. ‘Daarom gaan we met omroepen afrekenbare afspraken maken. Daarmee bedoel ik niet dat we meteen ons geld terugeisen als programma’s of redacties achteraf gezien niet divers genoeg zijn, maar afspraken moeten wel zo meetbaar en streng worden dat het deze keer niet bij woorden blijft.’

Als dit tot onvoldoende verbetering leidt volgen stevigere maatregelen, waarschuwt Klein. ‘Ik denk aan het openen van bepaalde tijdvensters met een diversiteitsdoelstelling. Als omroepen dan niet met een voorstel komen dat daarbij past, krijgen ze dat tijdvenster niet. En ik denk aan afspraken over de inclusiviteit op het scherm. Quota? Liever niet, maar als het op een andere manier niet lukt, moeten we gaan reguleren. Al denk ik niet dat het zover zal komen. De tijdgeest is zo gekanteld dat iedereen wel voelt dat het tijd is voor verandering.’

De NPO presenteerde dinsdag 82 nieuwe programma’s. Dit zijn de blikvangers:

Vliegende Hollanders (Avrotros)

Vanaf 18 oktober op NPO 1
Dramaserie rond vliegtuigbouwer Anthony Fokker en KLM-oprichter Albert Plesman, luchtvaartpioniers die van Nederland een ‘belangrijke speler op het wereldtoneel van de luchtvaart’ hebben gemaakt, volgens de NPO. Fedja van Huêt en Daan Schuurmans behoren tot de hoofdrolspelers.

Het is een serie met, volgens Frans Klein, internationale allure. Er is veel geld ingestoken, zegt regisseur Joram Lürsen in een door de NPO verspreid interview: ‘In Nederland moet je af en toe ook heel groot en duur tv-drama maken, om je eigen cultuur en geschiedenis voor het voetlicht te brengen.’ Hij heeft voor de serie een Fokker F.VII laten maken, maar er zijn ook andere oude toestellen te zien. ‘In de serie zitten er dertien, waarvan de meeste digitaal zijn gemaakt. Zoiets toevoegen gebeurt wel vaker, op kleine schaal. Maar hele vliegtuigen? Volgens mij is het voor het eerst dat het zo groot gebeurt op tv.’

De vooravond (BNNVara)

Vanaf 31 augustus op NPO 1, 19.00 uur
De opvolger van De wereld draait door. Renze Klamer (31) en Fidan Ekiz (43) voeren het gesprek van de dag met nieuwsgasten en terugkerende gezichten.

Klamer: ‘Fidan is the wild horse, dat is haar kracht. Ik wil gasten prikkelen, maar ze moeten zich ook veilig voelen.’ Ekiz: ‘Renze heeft alles in de hand en houdt het overzicht. Ik houd van spontane gesprekken, ik zal ook een vrije rol hebben en mijn mening geven. Dat zorgt voor peper en zout.’

Pauw komt binnen (BNNVara)

Najaar 2020 op NPO 1
Nieuwe talkshow van Jeroen Pauw, op locatie. Hij interviewt mensen die niet naar de studio willen of kunnen komen, omdat ze bijvoorbeeld in een ziekenhuis of in een kliniek verblijven. Hoe vaak de show te zien is, hangt af van de actualiteit. In april was Pauw bijvoorbeeld voor talkshow Op1 in Uden, dat toen zwaar getroffen was door corona. Zoiets behoort ook nu tot de mogelijkheden.

Klassen (Human)

Vanaf 30 november op NPO 1
Nieuwe documentaire van de makers van de bekroonde NPO-documentaireserie Schuldig uit 2016. Sarah Sylbing en Ester Gould keerden terug naar Amsterdam-Noord, waar ze tijdens het schooljaar 2019/2020 de kinderen van groep 8 hebben gevolgd. Sommigen kunnen terugvallen op steun van hun ouders, anderen zijn volledig aangewezen op leraren en mentoren.

Sylbing: ‘Wat altijd ingewikkeld is: aan de ene kant wil je heel dicht bij je personages komen. Mensen moeten geraakt worden door die kinderen en van ze gaan houden. Tegelijkertijd moeten wij, als makers, professionele afstand houden.’ Na de serie gaan zij en Gould het land in om te praten over gelijke kansen in het onderwijs.

Wie is de Mol? (Avrotros)

Vanaf 5 september op NPO 1
In dit jubileumseizoen van Wie is de Mol?, dat twintig jaar bestaat, krijgen tien oud-deelnemers een herkansing. Spelen ze het spel dit keer anders? Hun zoektocht naar de Mol begint in Toscane.

Europeaan in New York (VPRO)

Vanaf 3 oktober op NPO 2
In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen schrijft Arnon Grunberg videobrieven over zijn fascinatie voor het land en de stad New York, waar hij al 25 jaar woont. Binnenkort hoopt hij Amerikaans staatsburger te worden; in deze tiendelige serie legt hij uit waarom.

All Stars & zonen (BNNVara)

Vanaf 20 september, NPO 3
De hoofdrolspelers uit de eerdere film en tv-series – onder wie Kasper van Kooten, Danny de Munk en Raymi Sambo – zijn inmiddels een stuk ouder. Ze keren terug, maar staan achter de bar van de club of zijn penningmeester. Hun (schoon)zonen en dochters staan op het veld. De serie, die bestaat uit tien afleveringen, wordt als vanouds geregisseerd door Jean van de Velde.

WETENSCHAPSPROGRAMMA’S

De NPO investeert 5 miljoen euro extra in programma’s waarin wetenschappelijke kennis centraal staan. ‘Kennis geeft een samenleving kracht’, zei bestuursvoorzitter Shula Rijxman. ‘We zijn er niet alleen voor de doemscenario’s, maar ook voor de hoop en de oplossingen.’ Onderdeel hiervan wordt een groot onlineplatform met de titel NPO Kennis.