Nederlandse (co)producties geselecteerd voor Toronto International Film Festival

Nederlandse (co)producties geselecteerd voor Toronto International Film Festival

De Nederlandse film is dit jaar weer goed vertegenwoordigd op het Toronto International Film Festival (TIFF). Maar liefst twee korte films beleven hun wereldpremière in Short Cuts, de internationale competitie voor korte films van het festival: Marlon Brando en Pilar. Hiernaast zijn ook twee Nederlandse minoritaire coproducties te zien: Another Round en Quo Vadis, Aida?.

Marlon Brando*) is een korte fictiefilm van Vincent Tilanus, geproduceerd door Room for Film. De film is ook geselecteerd voor de speciale editie van Cannes Semaine de la Critique, die in het najaar van 2020 zal plaatsvinden. In Marlon Brando brengen middelbare scholieren Cas en Naomi, beiden homo, hun dagen het liefst samen door. Maar als hun toekomstplannen hen uit elkaar lijken te drijven, komt hun relatie in gevaar.

Vincent Tilanus studeerde af aan de Nederlandse Filmacademie in 2018 met Bladgoud, waarmee hij vervolgens de Prix Amnesty International France van het Poitiers Film Festival in de wacht sleepte. Producers Loes Komen en Eva Verweij boekten internationale successen met de korte films En Route*) en Grijs is ook een Kleur (beide van Marit Weerheijm). Met de laatste film wonnen ze de Studenten Oscar.

Pilar*) is een korte animatiefilm geregisseerd door Yngwie Boley, J.J. Epping en Diana van Houten. De film is een internationale coproductie van il Luster Films (NL) met het Belgische S.O.I.L. Een confrontatie met een gevaarlijke indringer geeft Pilar de kans om het wilde dier in haarzelf te ontdekken en geeft haar de mogelijkheid om te ontsnappen uit het post-apocalyptische dorp waarin ze leeft.

Pilar is de tweede film van de regisseurs. Elk beeld van de film is met de hand geschilderd op een canvas achtergrond. In deze film perfectioneren de regisseurs de animatiestijl en -techniek die ze voor hun debuutfilm Spellbreaker (2013) ontwikkelden. Spellbreaker werd internationaal goed ontvangen en geselecteerd voor gerenommeerde festivals als het New York International Children’s Film Festival en Fantoche International Animation Festival. Hierna werkten ze aan uiteenlopende producties zoals de Amazon animatie serie Undone*), geregisseerd door Hisko Hulsing.

Producent il Luster Films brak in 2001 door met de korte film Barcode*) (Adriaan Lokman) die de Grand Prix van Annecy won en daarna tientallen andere awards. Hiernaast produceerden zij prijswinnende films als Junkyard*) van Hisko Hulsing en de Gouden Kalf genomineerde korte films Vent*) en Pivot*). Met S.O.I.L. produceerden ze eerder al het met internationale prijzen overladen Oh Willy*). Momenteel werken ze samen aan o.a. de korte animatiefilm De Onbekende Soldaat*) en Nayola*); een geanimeerde lange bioscoopfilm van José Miguel Ribeiro over de burgeroorlog in Angola. 

Het Toronto International Film Festival maakte eerder zijn line-up voor speelfilms bekend. Onder de 50 titels die voor het festival zijn geselecteerd, bevinden zich Another Round*) en Quo Vadis, Aida?*), twee Nederlandse minoritaire coproducties.

Another Round (originele titel: Druk) van de Deense regisseur Thomas Vinterberg is een coproductie van het Nederlandse Topkapi Films. De internationale sales is in handen van TrustNordisk. De film, die het label Cannes 2020 heeft gekregen, is ook geselecteerd voor de officiële selectie van het San Sebastian International Film Festival, waar hij meedingt naar de Golden Shell. In de film proberen vier vrienden te ontsnappen aan het dagelijkse leven en starten een experiment waarbij ze proberen een constant niveau van bedwelming te handhaven. Genoeg om het leven ten volle te leven. Tot het allemaal ontspoort …

Quo Vadis, Aida? van Jasmila Žbanić (Bosnië) is gecoproduceerd door N279 Entertainment (NL) en de internationale sales wordt verzorgd door Indie Sales. De film gaat in wereldpremière in Venetië’s belangrijkste competitie Venezia 77. Gebaseerd op echte gebeurtenissen, speelt de film zich af in de Bosnische zomer van 1995 tijdens de Servische bezetting van Srebrenica. Hoofdpersoon Aida werkt als vertaler voor de VN vredesmissie, die een kamp runt waar haar man en twee zonen samen met duizenden andere Bosnische burgers worden vastgehouden.

De 45e editie van het Toronto International Film Festival vindt plaats van 10 t/m 19 september 2020. Vanwege Covid-19 zal het Canadese festival grotendeels online plaatsvinden.


*) Ondersteund door het Nederlands Filmfonds. 

Bron: See NL