Deze week bij Eye

‘Ingenieus gestructureerd’, oordeelde de NRC over One Day (Egy nap), het speelfilmdebuut van de Hongaarse Zsófia Szilágyi, knap portret van een huwelijk. Vanaf donderdag gaat de film in première, als laatste Previously Unreleased-titel van dit jaar. Enthousiast is de pers ook over Chantal Akerman – Passages: ‘simpel, direct, krachtig’ en ‘schrander, ontroerend spel met de tijd’, waren een paar van de waarderende reacties. De tentoonstelling is nog te zien t/m zondag 30 augustus (10.00 – 19.00).

Wereldpremière oudste opnamen Europa
Filmcompilatie van de Mutoscope and Biograph Company. De gerestaureerde opnamen (68mm) van rond 1900 zijn ongeëvenaard in scherptediepte en helderheid. Live piano: componist Daan van den Hurk. Beperkt aantal plaatsen.
Lees meer

Previously Unreleased-première: One Day
Speelfilmdebuut van documentairemaker Zsófia Szilágyi is een beklemmend portret van een huwelijk in zwaar weer en de tijdsdruk waarmee veel jonge ouders te kampen hebben. …ingenieus gestructureerd en gedoseerd… (NRC)
Lees meer

Eyeshadow American Psycho, Toko Joyce
Toko Joyce uit Antwerpen speelt live na Mary Harrons klassieker American Psycho (US, 2000), met Christian Bale in de ijzingwekkende hoofdrol. Inleiding: Ronald Simons. Film en optreden in Eye Arena.
Lees meer

Die Abenteuer des Prinzen Achmed (1923)
Stille-filmklassieker van Lotte Reiniger (DE), een van de eerste vrouwelijke animatoren. Haar verfilming van het Duizend-en-één-nacht-sprookje is een van de eerste lange animatiefilms. Het West Side Trio begeleidt live.
Lees meer

Koolhoven & Simons: One Night Only
Vanavond films die zich afspelen in één avond of nacht. Regisseur Martin Koolhoven en Ronald Simons (Eye) tonen fragmenten uit diverse films. Na de pauze, als klapper, de hoofdfilm Into the Night (’85) van John Landis.
Lees meer

Première Kala azar (NL/GR 2020)
De Griekse beeldend kunstenaar Janis Rafa schept met Kala azar een eigen surrealistisch universum. Donderdagavond: live Zoom Q&A met de regisseur, door filmjournalist Dana Linssen (De Filmkrant).
Lees meer

Première Peninsula van Yeon Sang-ho
Na een zombie-uitbraak is Zuid- Korea in quarantaine gezet en afgesloten van de rest van de wereld. Eye vertoont Sang-ho’s ode aan de horror en het Koreaanse melodrama met Engelstalige ondertitels.
Lees meer