IFFR x ITGWO online

Into the Great Wide Open (ITGWO) gaat deze zomer niet door, maar IFFR zet toch de traditie voort om een speciaal voor het festival gemaakte filmselectie te vertonen. Kijk de films gratis op IFFR Unleashed vanaf 27 augustus.

De frisse eilandlucht, het druipende ijsje, het prachtige zaaltje van Podium Vlieland… die moet je er dit jaar even zelf bij bedenken (of nabootsen). Maar de films leveren wij! Van donderdag 27 augustus tot en met woensdag 2 september kijk je op IFFR Unleashed gratis vijf bijzondere juweeltjes van de afgelopen editie van IFFR, speciaal geselecteerd voor Into the Great Wide Open.

In eigenlijk alle vijf de films zien we hoe de hoofdpersoon een eenzaam gevecht aangaat met de grote buitenwereld om zich heen. Het programma staat in het teken van het thema dat deze editie van ITGWO gehad zou hebben: de kritische massa.

Twee korte films van Sarah Blok en Lisa Konno gaan beide over een vader en zijn dochter. De vaders zijn steeds op jonge leeftijd het avontuur aangegegaan: in Nobu verliet Nobuaki als karatekampioen op jonge leeftijd zijn vaderland Japan om zich in Nederland te vestigen. Baba is een speels portret van een van de eerste Turkse immigranten in de Nederlandse culturele sector.

In de film Beer van Erik van Lieshout gaan alle remmen los en worstelt de kunstenaar met de vraag of hij de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst kan accepteren zonder daarmee zijn ziel aan de duivel te verkopen.

Mike Hoolboom vertelt in Judy Versus Capitalism over het turbulente leven van zijn goede vriendin, de feministe Judy Rebick.

Er is ook een film voor kinderen: JovannaForFuture, over de klimaatcrisis. Geen zorgen: alleen de titel is in het Engels, de film is gewoon in het Nederlands. In het voorprogramma vertonen we een aantal filmpjes gemaakt door kinderen uit verschillende landen waarin ze vertellen hoe het er in hun buurt voor staat met het klimaat.

De volledige Into the Great Wide Open-collectie:

  • Baba, Sarah Blok/Lisa Konno, 2020, Nederland, 14’
  • Beer, Erik van Lieshout, 2019, Nederland, 35’
  • JovannaForFuture, Mirjam Marks, 2019, Nederland, 15’
  • Judy Versus Capitalism, Mike Hoolboom, 2020, Canada, 63’
  • Nobu, Sarah Blok/Lisa Konno, 2018, Nederland, 9’