Extra Corona-steunmaatregelen voor de culturele en creatieve sector

Extra Corona-maatregelen: Garantiefaciliteit (CCS GF) opgeschaald naar 251 miljoen euro

Het EIF (European Investment Fund) en de Europese Commissie lanceren nieuwe steunmaatregelen in het kader van de garantiefaciliteit voor de culturele en creatieve sector, om op die manier de toegang tot financiering voor het MKB in de culturele en creatieve sector te verbeteren.

Concreet zullen de nieuwe maatregelen financiële intermediairs stimuleren om het MKB en kleine publieke ondernemingen flexibelere voorwaarden te bieden, om de  beperkingen op het gebied van kapitaal en liquiditeit als gevolg van de COVID-19-crisis te verlichten.

Het EIF roept financiële intermediairs dan ook op zich aan te melden bij interesse.

Tot nu toe heeft het EIF 1,55 miljard euro aan schuldfinanciering voor de culturele en creatieve sector (CCS) beschikbaar gesteld en heeft het 2.071 ondernemingen in de CCS in heel Europa ondersteund, waaronder een groot aantal subsectoren, zoals nieuwsmedia, audiovisuele media, design, beeldende kunst, muziek en architectuur.

Wat is nieuw?

 • Het document Nieuwe COVID-19 Ondersteuningsmaatregelen biedt een compact overzicht van de bijkomende en bestaande maatregelen binnen de Financiële Garantiefaciliteit.
 • De Europese Commissie (EC) en het Europees Investeringsfonds (EIF) hebben in het kader van de Coronavirusmaatregelen de CCS Garantiefaciliteit verhoogd naar 251 miljoen euro (voorheen 121 miljoen Euro en sinds 2017 181 miljoen euro)
 • Om het creëren van leningen voor de culturele en creatieve sector (CCS) aan te moedigen heeft de Europese Commissie toegezegd de potentiele verliezen van financiële intermediairs te dekken wanneer zij helpen met een CCS project. Deze dekking wordt nu verhoogd tot 90% van de individuele leningen en tot 25% van porfolio’s

Twee verschillende modellen worden hierbij gehanteerd:
– Garanties aan financiële intermediairs om lening-portofolio’s te dekken.
– Contragaranties aan instellingen die garanties geven aan financiële intermediairs om lening-porfolio’s of projectleningen te dekken.  

Wie komt in aanmerking voor de verbeterde Garantiefaciliteit?

 • Ca. 2.500 Covid-noodlijdende micro-, kleine en middelgrote organisaties in de culturele en creatieve sector die gevestigd zijn in landen die deelnemen aan het Creative Europe programma  (EU-lidstaten, IJsland en Noorwegen) en die voldoen aan de definitie van kleine of middelgrote bedrijven, kunnen een lening of garantie aanvragen bij de financiële intermediairs.
 • Activiteiten die in aanmerking komen zijn markt- of niet-marktgericht, ongeacht hun rechtsvorm en hebben te maken met de creatie, productie, verspreiding en het behoud van goederen en diensten die een culturele, artistieke of creatieve uitdrukking zijn.
 • De culturele en creatieve sectoren hebben betrekking op: 
  – architectuur, archieven, bibliotheken en artistieke ambachten
  – audiovisueel – film, televisie, videogames en multimedia
  – cultureel erfgoed, ontwerp, festivals, muziek
  – podiumkunsten, publicaties, radio en beeldende kunsten. 

Intermediairs
In Nederland is er nog geen garantiefaciliteit actief. Klik hier voor het laatste overzicht van alle intermediairs met een garantiefaciliteit.

Meer informatie over de Financiële Garantiefaciliteit 
Meer informatie over de werking van de Garantiefaciliteit lees je o.a. op de site van het EIF, de site van de Europese Commissie

Bron: Creative Europe Desk NL | Dutch Culture