Deze week bij Eye

Eye brengt Jane Campions klassieker The Piano opnieuw uit in de landelijke bioscopen. Campion had de supervisie over de digitale restauratie van haar gelauwerde speelfilm. In het Black Light-programma gaat Filmkrant-journalist Guus Schulting in gesprek met Felix de Rooy en, goed nieuws in coronatijden, de vaste presentatie van filmapparaten in het Panorama is weer open voor publiek.

Eric de Kuyper: ‘My Life with Chantal’
Lezing door Eric de Kuyper, filmmaker, auteur en oud-adjunctdirecteur van het Filmmuseum. De Kuyper vertelt over zijn nauwe samenwerking met Chantal Akerman aan projecten zoals La captive en Demain on déménage.
Lees meer

Black Light: Felix de Rooy-special
Guus Schulting (De Filmkrant) praat aan de hand van filmfragmenten met de regisseur en kunstenaar over zijn werk, artistieke invloeden en de Afro-Caribische cultuur. Aansluitend: Almacita di desolato (NL 1986) van De Rooy.
Lees meer

Première digitale restauratie The Piano
Eye brengt de Gouden Palm-winnende film van Jane Campion uit in de filmtheaters, in een nieuwe restauratie onder supervisie van Campion. Drie Oscars en een Golden Globe, met Holly Hunter, Harvey Keitel en Sam Neill.
Lees meer

God Exists, Her Name Is Petrunya
Première van de film van Macedonische regisseur Teona Strugar Mitevska in het Previously Unreleased-zomerprogramma. Onderdeel Gouden Beer-competitie. In Eye en de landelijke filmtheaters. Ook Engels ondertiteld.
Lees meer

Première Adam van Maryam Touzani
…fantastisch…prachtig… (**** NRC), …mooie, ingetogen ode aan solidariteit en moederschap. Met sterke hoofdrollen van Azabal en Erradi… (**** VPRO/Cinema.nl), …subtiel gespeeld door wereldster Loubna Azabal… (IFFR)
Lees meer

Vaste presentatie weer open
De benedenverdieping, met filmapparaten die belangrijke momenten in de geschiedenis van de cinema markeren, is ook weer open. Van toverlantaarn tot iPhone, tastbare filmgeschiedenis in vogelvlucht. Voor jong en oud.
Lees meer

Cinemini: Konijn en hert (2 – 6 jaar)
Elke zondagochtend (10.30 – 11.30): film met het licht een beetje aan en, aansluitend, spel in een lichtlandschap. Zondag vier korte filmpjes uit de serie Grote kunst voor kleine mensen en de film Konijn en hert (17’).
Lees meer