Buladó opent 40e editie Nederlands Film Festival 2020

Het 40e Nederlands Film Festival start op vrijdag 25 september 2020 met Buladó van regisseur Eché Janga. De wereldpremière vindt plaats in Utrecht in aanwezigheid van hoofdrolspelers Everon Jackson Hooi, Felix de Rooy en Tiara Richards. Buladó is een magisch-realistisch en liefdevol verhaal van een kleine familie woonachtig in Bandabou, Curaçao. Wanneer de verschillen in mentaliteit tussen de rationele vader Ouira en de spirituele opa Weljo steeds meer met elkaar in botsing komen, zoekt de eigenzinnige Kenza vastberaden haar eigen weg tussen deze twee uitersten. Buladó is geregisseerd door Eché Janga, die samen met Esther Duysker het scenario voor de film schreef. Het verhaal is deels gebaseerd op een mondeling doorvertelde slavensaga. Door dit verhaal naar het grote doek te brengen wordt deze oude verteltraditie door de makers voortgezet. De wereldpremière van Buladó vormt tevens de aftrap voor de reeks publiekspremières die het Nederlands Film Festival, parallel aan de premières in Utrecht, door het hele land organiseert.

De elfjarige Kenza (Tiara Richards) woont samen met haar vader Ouira (Everon Jackson Hooi) en opa Weljo (Felix de Rooij) op een autosloperij in de binnenlanden van Curaçao. De twee mannen zijn elkaars tegenpolen: Ouira is een kordate, rationele politieagent, terwijl Weljo zich identificeert met de oorspronkelijke bewoners en de spiritualiteit van het eiland. Wanneer de relatie tussen Ouira en Weljo steeds verder op de spits gedreven wordt, zoekt de eigenzinnige Kenza vastberaden naar haar eigen weg tussen deze twee uitersten. Ze mist haar moeder en de nuchtere mentaliteit van Ouira biedt haar niet altijd meer wat ze nodig heeft. Geleidelijk stelt ze zich steeds meer open voor de mystieke en geruststellende tradities van haar opa.

Regisseur Eché Janga: “Als filmmaker ben ik op zoek naar het tonen van het ongrijpbare. Naar datgene wat tegenstellingen tussen mensen kan laten verdwijnen en ons één maakt; of dat nu liefde, mystiek of een existentieel dilemma van een personage is. In Buladó komt dit ongrijpbare naar voren in de vorm van mystiek. In de Afro- en Zuid-Amerikaanse cultuur is mystiek sterker aanwezig dan in de Westerse. Aangezien ik een afstammeling van beiden ben, speel ik in Buladó met deze tegenstelling. Het verhaal is een verbastering van een oude slavensaga die generaties lang in onder andere mijn familie werd doorverteld en zo bij mij is terechtgekomen. Door dit verhaal naar het grote doek te brengen hoop ik de ogen te kunnen openen voor de schoonheid en kracht van de onderbelichte verhalen van onze Nederlandse geschiedenis.”

NFF-Algemeen Directeur/bestuurder a.i. Doreen Boonekamp: “Buladó combineert de rauwe realiteit en mystiek op een unieke, sprankelende manier en biedt daarmee een ander perspectief op afscheid en rouwverwerking. Vanaf de eerste minuut voert de camera je mee in een onbekende wereld, die toch meteen vertrouwd voelt.”

Crew
Voor regisseur Eché Janga is Buladó zijn tweede speelfilm. Zijn eerste film Helium werd met twee Gouden Kalveren bekroond. Eché Janga en Esther Duysker (prijswinnende vertaling toneelstuk A Raisin in the Sun) schreven het scenario. De film is geproduceerd door Koji Nelissen en Derk-Jan Warrink van Keplerfilm in coproductie met NTR. Buladó is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive en CoBO. Distributeur Gusto Entertainment brengt de film vanaf 1 oktober uit in de bioscopen.

Het Nederlands Film Festival jubileert met de 40e editie die voor het publiek en professionals zowel online als op locatie plaatsvindt. Kijk voor meer informatie op: www.filmfestival.nl