Oproep tot onmiddellijke vrijlating van de Egyptische filmproducent Moataz Abdelwahab

De Internationale Coalitie van ‘Filmmakers at Risk’ (ICFR*) en de oprichters ervan, de European Film Academy, het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) en Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR), doen samen met de Human Rights Film Network, Movies that Matter Foundation en PEN America, evenals Accademia del Cinema Italiano – Premi David di Donatello, de Duitse Film Academy, de Griekse Film Academy, de IJslandse Film & TV Academy, de Luxemburg Film Academy, de Poolse Film Academy, de Zwitserse Film Academy en de Oekraïense Film Academy een oproep aan de Egyptische autoriteiten tot een onmiddellijke en onvoorwaardelijke invrijheidstelling van filmproducent Moataz Abdelwahab.

De Egyptische filmproducent Moataz Abdelwahab (43) produceerde de speelfilm WHEN WE’RE BORN (2019) van regisseur Tamer Izzat, die te zien was op het El Gouna International Film Festival en Les Journées Cinématographique de Cartage 2019, evenals een aantal documentaires zonder politieke opvattingen waaronder KHAN’S FINGERPRINTS, een portret van de bekende Egyptische regisseur Mohammad Khan, THE HEART OF CAIRO die de geschiedenis van de stad onderzoekt en het meest recentelijk A CURFEW, de film van de beroemde Egyptische filmmaker Amir Ramses. 

Moataz Abdelwahab verdween op 5 mei uit zijn kantoor in Cairo, om op 11 mei weer te verschijnen op een hoorzitting bij het Hooggerechtshof voor de Staatsveiligheid, waar hij werd beschuldigd van “samenwerking met een terroristische organisatie” (zaak 586).

Deze beschuldigingen komen na de productie van een aantal culturele documentaires die verkocht zijn aan en uitgezonden door het televisienetwerk  Al Jazeera.  Volgens juridische experts is de arrestatie gebaseerd op valse beschuldigingen.

Wij zijn zeer bezorgd over zijn veiligheid en die van zijn familie (hij is de vader van twee kinderen, Zeina (12) en Yousef (6))  en roepen de Egyptische autoriteiten op Moataz Abdelwahab onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Tevens moedigen wij alle film- en cultuurinstellingen wereldwijd aan om hetzelfde te doen.

Bron: European Film Academy