Nederland Filmfonds en corona, Bero Beyer: ‘Terugblik? Fast forward!’

“Het is begrijpelijk om in het tumult van deze zware periode van crisisbeheersing het zicht te verliezen op de positieve krachten van onze Nederlandse filmindustrie, de weerbaarheid en geïnspireerde visies van filmmakers, producenten en andere professionals. Maar juist die weerbaarheid blijkt uit de vele aanvragen, visionaire plannen en breedte van het cinematografisch spectrum.

Dit was bijvoorbeeld heel zichtbaar in de vele aanvragen voor de speciale R&D regeling voor makers, Film Fast Forward, en de Lockdown Cinema call, waarin de crisis juist als cinematografisch uitgangspunt wordt gekozen. Zowel de 44 geselecteerde projecten van Film Fast Forward als de 11 selecteerde projecten van Lockdown Cinema laten een enorme diversiteit zien van speelfilms en series, documentaires en korte films in alle genres en vormen.*

Van intieme persoonlijke verhalen tot grote maatschappelijk relevante vraagstukken; van poëtische schetsen tot films voor de allerkleinsten; politiek engagement en horror, sciencefiction en rijke epische geschiedvertellingen, psychologische thrillers en romantische komedies; dansfilms en hybride projecten. En dat door een brede waaier van makers van verschillende leeftijden, gender of culturele achtergrond, allen met hun eigenzinnige en ambitieuze visies, artistiek en/of toegankelijk. De Nederlandse Cinema heeft het zwaar… maar blijkt springlevend.”

 – Bero Beyer, directeur Nederlands Filmfonds
*de toegekende projecten zijn alvast hier te vinden en vanaf morgen op de pagina Toegewezen Bijdragen
Steunmaatregelen in coronatijd
In maart werd de Nederlandse filmsector genadeloos hard getroffen door de effecten van de COVID-19 crisis. Met ruim € 40 miljoen aan nieuwe subsidies in de eerste helft van het jaar is continuïteit geboden aan alle vormen van film en filmactiviteiten in ons land. Daarnaast heeft het Fonds met een steunpakket van inmiddels ruim € 10 miljoen de ontwikkeling, productie en distributie van films gesteund alsmede de festivals en filmtheaters. Ook is een garantieregeling pandemie met € 2,5 miljoen gecreëerd als een collectieve bestemmingsreserve die financiële zekerheid moet bieden voor de dekking van kosten vanuit eventuele pandemieschade tijdens het productieproces. 
Lees meer.
Bijzondere Distributieregeling Ga Naar de Film 
Binnen de COVID-19 steunmaatregel Distributie is een bijdrage aan Ga Naar de Film toegekend, een sectorbrede marketingcampagne om bioscoopbezoek extra te stimuleren nu de bioscopen weer open zijn. De campagne gaat in augustus van start. Nu de internationale concurrentie minder aanwezig is, boeken de Nederlandse films al goede resultaten in de nog niet optimaal benutte bioscoopzalen. Zo staan Rundfunk: JachterwachterDe Beentjes van Sint-Hildegard en De Piraten van Hiernaast alledrie in de top 10 van de best bezochte bioscoopfilms van afgelopen week.  
Ruim €4,6 miljoen toegekend aan filmtheaters 
De COVID-19 steunmaatregel Matchingbijdrage filmtheaters richt zich op de compensatie voor inkomstenderving van filmtheaters van het Nederlands Filmtheater Overleg en een aantal vitale filmtheaters in de provincie. Door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werd een budget van €3,5 miljoen beschikbaar gesteld. Het Filmfonds heeft van 26 filmtheaters een aanvraag ontvangen. De regeling werd ruim overvraagd en om alle 26 aanvragen te kunnen honoreren, heeft het Filmfonds nog extra €1.166.000 ingebracht, waardoor er in totaal ruim €4,6 miljoen is toegekend aan de filmtheaters. 
Aanvragen Realisering minoritaire coproducties
Voor de regeling Realisering minoritaire coproducties werken we de rest van 2020 met beperkte budgetten. Dit betekent dat we, ook bij de nieuwe ronde van 24 augustus, scherpe keuzes moeten maken. Tijdens de laatste ronde hebben we vijf internationale coproducties met Nederlands aandeel toegekend: een documentaire, twee speelfilms en twee onderzoek & experiment projecten.
Nederlands filmtalent geselecteerd voor tweede reeks ‘De Straat’
Dramaserie De Straat, een samenwerking tussen de NTR, BNNVARA en VPRO, NPO-fonds, Nederlands Filmfonds en CoBO, vertelt in elke aflevering een op zichzelf staand verhaal van steeds verschillende hoofdpersonen die in dezelfde straat wonen. Iedere aflevering wordt gerealiseerd door een ander team van regisseurs, scenaristen en producenten. Voor de tweede reeks van De Straat zijn regisseurs Ashgan El-Hamus (Topkapi Films), Yim Brakel (Dutch Mountain Film), Jörgen Scholtens (scenario Pepijn van Weeren, Millstreet Films), Amira Duynhouwer (Studio Ruba), Zara Dwinger (Studio Ruba) en Vincent Tilanus (Room for Film) geselecteerd. 
Lees meer
Toekenning realiseringsbijdrage voor negen speelfilms en documentaires
De speelfilms ALPHA. (afbeelding – Jan-Willem van Ewijk, BALDR Film), Onder de Blote Hemel (Lilian Sijbesma, Revolver Amsterdam), The Souls (Tallulah Schwab, PRPL), Floating (Quirine Racké & Helena Muskens, Family Affair Films), Toen ik je zag (Ben Verbong, Nuts & Bolts Film Company) en Jippie no more! (Margien Rogaar, Pupkin Film) zijn geselecteerd voor een realiseringsbijdrage van Screen NL door het Nederlands Filmfonds. Ook de drie documentaires Een Ander Stedelijk (Sarah Vos, Zeppers Film & TV), Pax Neerlandica (Daan Veldhuizen, Witfilm) en Furia (Saskia Boddeke, Witfilm) krijgen een bijdrage voor realisering. 
Lees meer
Terug op de filmset met 1,5 meter afstand
Weken geleden werd het nieuwe COVID-19-protocol al met open armen ontvangen in de Nederlandse filmsector: we kunnen weer aan de slag! Inmiddels pakken steeds meer producties de draad weer op, dit keer met een health & safety officer of ook wel social distancing manager op de set. Onder meer Mijn Beste Vriendin Anne Frank (Ben Sombogaart, Fatt Productions), Casanova’s (Jamel Attache, 2CFILM), Bo (Joost van Ginkel, PRPL), Misfit 3 (Erwin van den Eshof, NewBe TV) en De Gebroeders Schimm (Michael van Ostade, Volya Film) zijn alweer begonnen met draaien. Recent volgden producties als high end serie Kamp Koekieloekie (Joost van Hezik, Jamille van Wijngaarden, NL Film & TV), korte film Liminal Space (Wout Malestein, Kaliber Film) en Just Say Yes (Appie Boudellah, Aram van de Rest, AM Pictures). Afgelopen week vonden alweer de de laatste draaidagen voor nieuwe KORT! Nova,geregisseerd door Luca Meisters en geproduceerd door IJswater Films, plaats.
Vrijplaats de nieuwe wildernis
De Vrijplaats van de Ontwikkelinstelling Film en Audio Visuele Media geeft dit najaar vrije werk- en denkruimte aan film- en av-makers om te spelen en experimenteren met een onderzoeksvraag over de ontwikkeling van filmische en audiovisuele verhalen die niet binnen de bestaande ontwikkeltrajecten past. Wil je jouw kennis verdiepen of verbreden? Je maakproces innoveren? Meld je dan aan voor Vrijplaats 2020: de nieuwe wildernis. 
Lees meer
Aanvragen tijdens de zomerperiode
Vanaf maandag 20 juli t/m zondag 9 augustus 2020 worden er geen projecten behandeld en vinden er geen betalingen plaats. Bekijk hier de deadlines na de zomerstop en in de tweede helft van 2020 of download hier de PDF. 
24 AUG 2020
Realisering minoritaire coproductie

 24 AUG 2020
Netherlands Film Incentive

25 AUG 2020
Immerse\Interact

 31 AUG 2020
Realisering minoritaire coproducties met VAF
TRAININGEN – FESTIVALS – LABS
Klik hier voor een overzicht van trainingen, festivals en labs. Met oproepen van onder meer MIA Market and Pitching Forum 2020MIA C EU Soon 2020 Call for EntriesCartoon Springboard en Open Call TSFM 2020
TOEGEWEZEN BIJDRAGEN
Klik hier voor de meest recente toegewezen bijdragen.
IN ROULATIE – AGENDA 
Klik hier voor de agenda om te zien welke producties binnenkort in roulatie gaan.