Boek, expo en film over Gerrit van Dijk

37PK, Platform voor Kunsten in Haarlem toont deze zomer voor het eerst een veelomvattend overzicht van het werk van Gerrit van Dijk /1938-2012, Brabantse Haarlemmer.

Aan de hand van originele tekeningen, storyboards, cartoons, films, brieven, schilderijen, foto’s en ander archiefmateriaal toont de tentoonstelling de grenzeloze productiviteit en experiment als een rode draad door zijn omvangrijke oeuvre met veel aandacht voor het maakproces. De tentoonstelling ‘Gerrit van Dijk, een hommage’ is te zien tot en met zondag 27 september 2020. Bij de tentoonstelling verschijnt tevens het rijk geïllustreerde boek ‘Gerrit van Dijk, hommage aan een inspirerende dwarsligger’ met veelzijdige bijdragen van vrienden en collega-kunstenaars. Eind van de zomer zal tevens de documentaire ‘Ik tel mijn tekeningen’ van Emma Westermann (producent Pieter van Huystee Film & TV) in première gaan.

Gerrit van Dijk
Een dwarsligger, betrokken, tegendraads, humoristisch, eigenzinnig. Gerrit van Dijk (1938-2012) was niet alleen een internationaal vermaarde animatiefilmmaker, beeldend kunstenaar, cartoonist en acteur, hij stond tevens aan de wieg van de Filmschuur, het Holland Animation Film Festival en van het Nederlands Instituut van de Animatiefilm. Voor zijn films ontving hij onder meer een Gouden Kalf (Nederlands Film Festival), The Golden Conch (Bombay), Gouden Palm nominatie (Cannes) en twee Gouden Beren (Filmfestival van Berlijn).

Woonachtig in Haarlem baarde Van Dijk tevens jarenlang opzien door zijn ludieke acties rondom de Haarlemse politiek en cultuurbeleid, vaak samen met bevriende kunstenaars. Daarnaast maakte hij tussen 1984 en 2001 een wekelijkse, komische, vaak kritische cartoon/column voor het Haarlems Dagblad. Als geëngageerd kunstenaar wilde hij mensen anders laten kijken en denken en daarbij verwondering, of soms juist ergernis naar boven halen.

De Hommage Gerrit van Dijk is een initiatief van Jacques Overtoom en Gonda Koster, in samenwerking met 37PK, Platform voor Kunsten. De tentoonstelling Gerrit van Dijk, een hommage werd samengesteld door Jacques Overtoom in samenwerking met Maria van Vlijmen. Het project kwam tot stand dankzij bijdragen van donateurs, het Cultuurstimuleringsfonds (Gemeente Haarlem), het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland en SKOB.