Deze week bij Eye

Virtual Reality beleven in Eye? Vanaf donderdag kan het weer, met de openstelling van Xtended. Te beleven: Traveling While Black, waarin je voelt hoe het is om zwart te zijn in het Amerika van de jaren veertig en vijftig. Spoken Word-kunstenaar Akwasi geeft een optreden bij de opening. Dagelijks (t/m 5 augustus) is een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Spoken-wordperformance Akwasi
Akwasi treedt op bij de start van de VR-film Traveling While Black. Aansluitend: Killer of Sheep, cinema verité-meesterwerk over de wijk Watts in Los Angeles. Inleiding Tessa Boerman, programmeur en documentairemaker.
Lees meer

Optreden Joël Hagos Isak (Soremoh)
Ode aan Denzel Washington, hoofdrolspeler in Training Day (Black Light), met spoken word-optreden. Washington won een Oscar voor zijn rol als narcoticarechercheur. Ook met Snoop Dogg, Ethan Hawke en Dr. Dre.
Lees meer

Xtended: Traveling While Black (VR)
Filmmaker en schrijver Roger Ross Williams koos de VR-techniek om je te laten ervaren wat het betekent om zwart te zijn in de VS. Hiervoor gebruikte hij ‘The Green Book’, reisgids voor Afro-Amerikanen in de jaren 1940 – 1960.
Lees meer

Restored & Unseen: Adoption (HU 1975)
Márta Mészáros was in 1975 de eerste vrouwelijke regisseur die de Gouden Beer van de Berlinale won. Opnieuw te zien, nu gerestaureerd: Adoption (Women Make Film), inleiding Eye-programmeur Leo van Hee.
Lees meer

Voorpremière restauratie The Piano
Filmjournalist Nico van den Berg vertelt over het werk van Jane Campion bij de digitale restauratie van The Piano. De restauratie kwam tot stand onder Campions supervisie. Winnaar Gouden Palm, drie Oscars en een Golden Globe.
Lees meer

Première Indiaase speelfilm Nasir
Een nietsverhullende weergave van tweederangs burgerschap. Regisseur Arun Karthick tekent de giftige intolerantie van hindoe-extremisten in een zuidelijke deelstaat van India. Winnaar van de IFFR NETPAC Award.
Lees meer

The Good, the Bad and the Ugly
Ennio Morricone overleed 6 juli jl. op 91-jarige leeftijd, Eye vertoont ter herinnering aan ‘Il Maestro’ The Good, the Bad and the Ugly (foto), waarvoor Morricone de overweldigende muziek schreef. Restauratie uit 2004 (35mm, 176 min).
Lees meer