Filmtheaters Amsterdam luiden noodklok

Met een noodkreet richting de Amsterdamse wethouder van cultuur Touria Meliani hebben vijftien Amsterdamse filmtheaters en arthouses begin juli om ondersteuning gevraagd. De theaters, verenigd in het Filmvertoners Overleg Amsterdam (FOA), denken dat zonder extra steun sluiting voor het merendeel onvermijdelijk is. Onder de ondertekenaars het Ketelhuis, de FilmHallen, Kriterion en Cinecenter.

In een brief aan Meliani geven deze filmvertoners aan dat de verruiming van de coronabeperkingen die op 1 juli inging voor hen geen soelaas biedt. Door de anderhalvemeterregel blijven de veelal kleine theaters op een maximale capaciteit van 25 tot 30 procent steken. Het nettoverlies kan dit jaar oplopen tot 55 procent. Doordat de meeste theaters in de hoofdstad niet gesubisdieerd zijn, betekent dit onherroepelijk sluiting. 

Afgelopen weken ging er al een petitie rond om The Movies van de ondergang te redden. Het FOA denkt echter dat de meeste filmtheaters en arthouses er niet beter voorstaan. Slechts een kleine selectie, onder andere de Melkweg, Eye, Rialto en De Balie, ontvangt meerjarige subsidie. Zij zullen wellicht baat hebben bij de toegezegde steun voor de culturele sector, maar het zal zeker niet genoeg zijn. Vandaar de hoop van het FOA dat de gemeente deze culturele smaakmakers te hulp zal schieten.

De branchevereniging NVBF heeft ook al laten weten dat het loslaten van het maximum aantal bezoekers per zaal alleen voor grote bioscopen zoden aan de dijk zet. Maar liefst 85 procent van de Nederlandse filmzalen is hier niet mee geholpen. De NVBF stelt voor om de anderhalvemeterregel alleen tussen de bezoekers per rij te laten gelden.

Op dit moment is er nog geen reactie van de wethouder op de brief gekomen. 

Via Holland Film Nieuws
Auteur: Mark van den Tempel