Deze week bij Eye

Filmliefhebbers weten de weg naar Eye weer te vinden, zeker nu het aantal beschikbare stoelen is opgehoogd.
Deze week zijn er premières, nieuwe films in lopende programma’s en natuurlijk is het tijd voor een aflevering van Koolhoven & Simons, gewijd aan het genre van de truckerfilm. De Black Lives Matter-discussie krijgt aandacht in de inleiding bij de Surinaamse klassieker Wan Pipel van Pim de la Parra, en vanaf donderdag is Gouden Luipaard-winnaar Vitalina Varela (foto) te zien in het zomerprogramma Previously Unreleased. Speciale aandacht is er voor het overlijden van filmcomponist Ennio Morricone, aan wie twee in memoriam-voorstellingen zijn gewijd met de vertoning van The Good, the Bad and the Ugly en The Hateful Eight (70mm).

Koolhoven & Simons: ‘Trucker Night’
Martin Koolhoven en Ronald Simons loodsen je als vanouds door het landschap van de genrefilm. Vanavond op de snijtafel: de truckerfilm. Met bijzondere aandacht voor Le salaire de la peur van Henri-Georges Clouzot.
Lees meer

Première documentaire Collective
In de Roemeense documentaire van Alexander Nanau zien we hoe een farmaceut rustig zijn gang kon gaan, terwijl corrupte overheidsinstanties en ziekenhuismanagers een oogje dichtknepen.
Lees meer

Previously Unreleased: Vitalina Varela
Surreële, indringende speelfilm van de Portugees Pedro Costa won in 2019 het Gouden Luipaard en de prijs voor Beste Actrice op het festival van Locarno. Première in Previously Unreleased, Engelse ondertiteling.
Lees meer

Chantal Akerman – Passages
L.A. Tea Time (CA 2019) is een ode aan Chantal Akerman door Sophie Bédard Marcotte. Inleiding door kunsthistoricus Marian Cousijn (voertaal: Engels). Filmvoorstelling bij Chantal Akerman – Passages.
Lees meer

Inleiding Wan Pipel, onderdeel Black Light
Na afloop van Wan Pipel (regie: Pim de la Parra) bespreekt dr. Emiel Martens de eerste grote Surinaamse speelfilm (voertaal: Nederlands). Martens is universitair docent Postkoloniale Mediastudies.
Lees meer

Zomerprogramma Women Make Film
Komende week onder meer: Tonio van Paula van der Oest, The Night Porter (4K) van Liliana Cavani, Orlando van Sally Potter, We Were Young (foto) van Binka Zhelyazkova en Les silences du palais van Moufida Tlatli (35mm).
Lees meer

Cinemini: Gewoon anders (2 – 6 jaar)
Elke zondagochtend (10.30 – 11.30) film en aansluitend spel in een lichtlandschap. Zondag zijn alle personages anders dan de anderen en willen ze heel graag bij de anderen horen. Gelukkig loopt het in elk verhaal goed af.
Lees meer