Vijf internationale coproducties met Nederlands aandeel ondersteund

Met de regeling Realisering minoritaire coproductie ondersteunt het Filmfonds eigenzinnige, artistieke minoritaire coproducties met gerede kans op internationale festivalselectie en internationale distributie, met een substantiële creatieve en technische inbreng van Nederland. In deze ronde zijn vijf toekenningen gedaan: 1 documentaire, 2 speelfilms en 2 onderzoek & experiment-projecten:

De Natuurlijke Historie van de Verwoesting, documentaire
Regisseur en scenarist: Sergei Loznitsa
Producent: Looks Film (DE)
Coproducent: Atoms & Void (NL)
Logline: De film, geïnspireerd door het boek van W.G. Sebald, is een “visueel essay” dat de volgende kwestie opwerpt: mag je onschuldige burgers en hun hele leefomgeving – de materiële wereld, die de voorgaande eeuwen geschapen, geconstrueerd en gecultiveerd is door vele generaties voorouders – gebruiken als inzet in een oorlog? Bestaat er wel een excuus voor moord en vernietiging op zo’n grote schaal?
Toegekende bijdrage: € 50.000,-

Chicken Boy, speelfilm
Regisseur en scenarist: Gudmundur Arnar Gudmundsson
Producent: Join Motion Pictures (IS) 
Coproducenten: Motor Productions (DK), Bastide Films (NL)
Logline: Addy (14) woont met zijn zogenaamd helderziende moeder. Op een dag neemt hij Bubbi (14), een gepest kind, op in zijn vriendengroep van gewelddadige buitenbeentjes. Als Bubbi’s problemen levensbedreigend worden, weet hij met de hulp van zijn moeder en zijn nieuwe vriend zijn eigen weg te vinden.
Toegekende bijdrage: € 150.000,-

They shot the Piano Player, speelfilm
Regisseur: Fernando Trueba & Javier Mariscal
Scenarist: Fernando Trueba
Producent: Fernando Trueba Producciones (ES) 
Coproducenten: Submarine Animation (NL), Bac Cinema (LU)
Logline: Een New Yorkse muziekjournalist gaat op onderzoek uit om de waarheid te achterhalen betreffende de tragische verdwijning van een jonge jazzpianist Tenoria Jr. die verdween in Buenos Aires in 1976. Het mysterie van Tenorio’s tragische lot, leidt ons door de politieke en muzikale geschiedenis van Latijns-Amerika in de jaren ’60 en ’70.
Toegekende bijdrage: € 200.000,-

Floating with Spirits, onderzoek & experiment
Regisseur en scenarist: Juanita Onzaga
Producent: Casette for timescapes (BE) 
Coproducenten: Colectivo Colmena (MX), Studio Biarritz (NL)
Logline: Twee zusjes bereiden zich samen met hun sjamaanse oma voor op de Dag van de Doden, in de mystieke bergen van Oaxaca, Mexico. De geesten van de natuur en hun voorouders omringen hen en transporteren ons naar hun magische wereld in deze cinematografische, hybride VR-ervaring.
Toegekende bijdrage: € 50.000,-

Sirens Call, onderzoek & experiment
Regisseurs en scenaristen: Lina Sieckmann en Miriam Gossing
Producent: Filmfaust (DE)
coproducenten: Schalten und Walten (DE), Elbe Stevens Films (NL)
Logline: Sirens Call kijkt naar een diep verdeelde Amerikaanse samenleving in het jaar van de
presidentsverkiezingscampagne 2020 met behulp van mythologische en real-life zeemeerminfiguren. De sirene fungeert als gids voor een andere toekomst. Diverse protagonisten van de subcultuur ‘Real-Life-Mermaids’ laten ons kennis maken met de zelfontworpen mens en alternatieve realiteiten.
Toegekende bijdrage: € 40.000,-

Bron: Nederlands Filmfonds