Dit zijn de winnaars van de DirectorsNL Awards

Uitreiking regieprijzen voor meest opmerkelijke regieprestaties in 2019
Met speciale aandacht voor diversiteit.

In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam zijn vandaag (30 juni 2020) de DIRECTORSNL AWARDS uitgereikt in elf categorieën. Meer dan 700 regisseurs hebben in februari en maart hun stem uit kunnen brengen, op de meest opmerkelijke regieprestaties van 2019. Door corona werd de uitreiking die aanvankelijk gepland stond op donderdag 12 maart tijdens een diner met genomineerden, leden en relaties, op het laatste moment geannuleerd.

Corona maakte het noodzakelijk om de awardsuitreiking in een andere vorm te gieten. Het werd een Awards Talkshow onder leiding van filmregisseur Peter Delpeut. Hij hield korte inhoudelijke gesprekken met de winnende regisseurs. Een deel was live aanwezig, een deel via zoom. De uitreiking gemist? Dan is het programma nog via deze link terug te zien.  

Voorafgaand aan de gesprekken met de winnaars was er speciale aandacht voor het gebrek aan diversiteit. Guilly Koster betoogde in zijn column ‘fok jou’: “maak het koude witte doek zwarter. Zorg ervoor dat volgend jaar de lijst van genomineerden niet zo oogverblindend wit is.”
Bestuurslid en regisseur Tessa Boerman gaf aan dat de DDG 3 jaar geleden al concrete aanbevelingen heeft gedaan voor meer diversiteit en inclusiviteit in de film en mediawereld, dus iedereen kan zo aan de slag. Ook deed zij een oproep aan alle DDG leden om voor inclusiviteit te gaan staan vooral door middel van het vertellen van andere verhalen. Verhalen die niet bij iedereen die geen kleur heeft bekend zijn en waardoor we gaan begrijpen wat er aan de hand is, waarom er zoveel onvrede is en waarom de protesten nu zo groot zijn. “Regisseurs zijn beeldbepalend, de wereld wordt vormgegeven door onze verhalen. Laten we onze verantwoordelijkheid nemen.” 

Na deze emotionele start werden de regieprijzen uitgereikt in 11 categorieën. Deze zijn gegaan naar:  

 • Speelfilm: Sacha Polak voor DIRTY GOD 
 • Documentaire: Maasja Ooms voor ROTJOCHIES 
 • TV Programma eencamera regie: Jurjen Blick voor STUK  
 • TV Programma meercamera regie: Danny Melger voor AJAX – TOTTENHAM CHAMPIONS LEAGUE 1/2 FINALE 
 • TV Dramaserie: Diederik Ebbinge, Jelle de Jonge voor DE LUIZENMOEDER, seizoen 2
 • Animatie: Floor Adams voor MIND MY MIND 
 • Podcast: Simon Heijmans, Marion Oskamp voor DE BRAND IN HET LANDHUIS 
 • Commercial: Jelle de Jonge voor AH KERST 
 • Digital Storytelling: Maartje Nevejan, Niki Smit voor IN MY ABSENCE 
 • Korte Documentaire: Menno Otten voor HOOFDZAKEN 
 • Korte Fictie Film: Thessa Meijer voor THE WALKING FISH 

Met name omdat alle prijzen zijn bepaald door Nederlandse collega-regisseurs, waren de winnaars buitengewoon verheugd.

Naast de DirectorsNL Awards werd er ook nog een andere prijs uitgereikt. De DirectorsNL Grand Prix 2019, toegewezen door het bestuur van de Dutch Directors Guild, is uitgereikt aan Jurjen Blick voor het documentaire vierluik STUK.

“Hoe blij moet je zijn als je geen pech hebt. De winnaar van de Grand Prix, met daaraan verbonden een geldbedrag van 5000 euro beschikbaar gesteld door Stichting VEVAM Fonds, heeft een prachtige noodlotsvertelling gemaakt. Beeldschoon gecomponeerd en zeker niet sentimenteel schotelt de maker je een verhaal voor dat je diep laat indalen in de wereld van verlamming en amputatie waardoor de tranen als vanzelf opwellen. 
De maker heeft op ingenieuze wijze gebruik gemaakt van filmische middelen. Opvallend hierbij is het stijlvolle camerawerk en het bijzondere gebruik van projecties van oude beelden van de patiënten op de muren. De door de maker zelf ingesproken voice over trekt je op poëtische wijze mee in de gedachtewereld van de patiënten.

De indrukwekkende levenslust van de karakters, hun positieve instelling, tegen de klippen op, terwijl ze allemaal een flinke portie pech over zich uitgestrooid hebben gekregen, tilt de kijker op en zorgt er voor dat hij zich tegelijkertijd heel nederig voelt.”

De geplande uitreiking van de DirectorsNL Oeuvre Award aan PAUL DRIESSEN, de “Meester van de handgetekende animatie” is verschoven naar 2021. 

Per categorie waren er drie nominaties, welke producties genomineerd zijn, is te bekijken op: 
https://www.directorsguild.nl/nominaties-directorsnl-awards-2020-bekend/

DIRECTORS.NL is het samenwerkingsverband van de Dutch Directors Guild en VEVAM.