Deze week bij Eye

Les plus belles années d’une vie, de nieuwe film van regisseur Claude Lelouch (Les uns et les autres) gaat in première. Het is een vervolg op Un homme et une femme zijn film uit 1966, ook met hoofdrolspelers Anouk Aimée en Jean-Louis Trintignant. Eye brengt de digitaal gerestaureerde versie van deze klassieker tegelijkertijd terug in Eye en landelijke bioscopen.

Sinds een maand kunt u weer terecht in Eye. De recente versoepelingen maken het ons mogelijk meer bezoekers te ontvangen. Niet alleen in de zalen, maar ook in het restaurant, uiteraard met inachtneming van de bekende maatregelen. Het museumgebouw biedt voldoende ruimte voor een plezierig en veilig bezoek. Bij de veelgeprezen tentoonstelling rond cineaste Chantal Akerman signaleerden wij al de eerste buitenlandse belangstellenden!

Spatializing Cinema: Claire Atherton
Claire Atherton, editor en artistic collaborator van Chantal Akerman, gaat n.a.v. de tentoonstelling Chantal Akerman – Passages in gesprek met filmcriticus Dana Linssen over de relatie tussen film en installatie in het werk van Akerman.
Lees meer

Live talkshow bij Women Make Film
Speciale editie van Cinema Stadsleven, de talkshow over stedelijke thema’s van journalist en presentator Tracy Metz. Met veel gasten, filmfragmenten en de première van De stad was van ons. Radicaal-feminisme in de jaren ’70.
Lees meer

Première Bacurau met live video-Q&A
Regisseur Martin Koolhoven leidt zaterdagavond de Braziliaanse film Bacurau met Udo Kier in met een live video-interview met regisseurs Kleber Mendonça Filho & Juliano Dornelles. Onderdeel Gouden Palm-competitie.
Lees meer

Première twee films van Claude Lelouch
Les plus belles années d’une vie (2019), ook met Monica Bellucci, en de digitale restauratie van Un homme et une femme (1966), winnaar van de Gouden Palm (Cannes), twee Oscars en twee Golden Globes. Muziek: Francis Lai.
Lees meer

Restored & Unseen: Long Farewells
Nieuwe digitale restauratie van de Russische klassieker uit 1971 van Kira Muratova. De Sovjet-autoriteiten zouden het subtiele verhaal bijna twintig jaar in de ban doen. Met inleiding door Martine Bouw, medewerker Digital Ingest.
Lees meer

70mm-première Joker van Todd Phillips
Joaquin Phoenix als de Joker. Voor de liefhebbers van celluloid draaide de film al in een aantal landen in een 70mm-blow up, en nu is hij voor het eerst ook op 70mm te zien in Eye. Winnaar Gouden Leeuw en twee Oscars.
Lees meer

Online workshop: stop-motion film maken
Eye presenteert een workshop stop-motion voor alle jonge filmmakers in spé. In drie online-lessen verzin je een verhaal, personages, bouw je een filmsetje, voeg je geluid en muziek toe en maak je je eigen animatiefilm.
Lees meer