Deze week bij Eye

Het jaarlijkse zomerprogramma Previously Unreleased opent donderdag met de documentaire Heimat ist ein Raum der Zeit.

Patricia Pisters ging tijdens de uitverkochte special Be Pretty and Shut Up!, bij de huidige tentoonstelling Chantal Akerman – Passages, in op leven en werk van Delphine Seyrig (1932-1990). Seyrig speelde de indrukwekkende hoofdrol in Jeanne Dielman, de film waarmee Chantal Akerman doorbrak. De special is nu terug te kijken

Concertfilm Kralingen: Stamping Ground
Restored & Unseen presenteert de première van de digitaal gerestaureerde registratie van het Holland Pop Festival in het Kralingse Bos in Rotterdam uit 1970 van George Sluizer. Inleiding director’s cut door Leo van Hee.
Lees meer

Première Heimat ist ein Raum der Zeit
Documentairemaker Thomas Heise (Vaterland) duikt in zijn familiearchieven van vier generaties. Deze weerspiegelen de omwentelingen in het Duitsland van de 20e eeuw, die hij op even subtiele als indrukwekkende wijze laat zien (218′).
Lees meer

Eye on Sound: Hamlet (1920), live muziek
De Deense stille-filmdiva Asta Nielsen produceerde deze gedurfde Hamlet-verfilming en vertolkte zelf de titelrol: de troonopvolger is een vrouw. Live muziek: Martin de Ruiter (piano) en Vincenzo AcquAria Castellana (percussie).
Lees meer

Nieuwe gratis livestream Silent Comedies
Zes Silent Comedies & Oddities zijn vrijdagavond exclusief te zien in de voorlopig laatste livestream van het Nederlands Silent Film Festival (NSFF i.s.m. Eye en Pand P). Daan van den Hurk (NSFF) begeleidt live op piano.
Lees meer

Vooraf: korte voorfilms uit Eye-collectie
Eye trakteert op korte films uit de collectie zoals Hard Boiled Chicken. De komende tijd zijn ze als voorprogramma’s te zien bij premières als La vérité, The Lighthouse, La Llorona, Ema en The Wild Goose Lake.
Lees meer

The Shawshank Redemption 25 jaar
Nummer 1 van de IMDb Top-250 van Beste Film Aller Tijden is na 25 jaar weer te zien op het grote doek. Met Tim Robbins en Morgan Freeman, het geraffineerde script is gebaseerd op een kort verhaal van Stephen King.
Lees meer

Première jeugdfilm Vogelhuis Verhaaltjes
De illustraties van prachtige prentenboeken komen tot leven. Dit zijn negen verhaaltjes voor kinderen verzameld in 45 minuten geanimeerde beelden over vogeltjes die vliegen, fluiten, tsjilpen en bijzondere avonturen beleven.
Lees meer