Brief taskforce aan kamer: Herstelplan voor culturele en creatieve sector, sector loopt 2,6 miljard aan inkomsten mis

‘Het zomerreces staat voor de deur. Maar voor velen in de culturele en creatieve sector zal er de komende maanden geen ontspanning zijn. Het is erop of eronder.’ Met deze woorden opent de brief die de taskforce culturele en creatieve sector vandaag aan de Tweede Kamer stuurt. In de brief staan nieuwe cijfers over de verwoestende effecten van de coronacrisis voor onze sector en een schets van de contouren van een Herstelplan voor de culturele en creatieve sector. De brief is gericht aan een zeer brede groep Kamerleden: woordvoerders cultuur, binnenlandse zaken, economische zaken, sociale zaken, financiën, met afschriften aan de bewindslieden OCW, BZK, EZK, SZW en Financiën.

Berekende schade voor 2020 
Het verlies door de coronacrisis aan publieks- en zakelijke inkomsten voor de culturele en creatieve sector zal in 2020 oplopen tot € 2,6 miljard. Rekening houdend met de € 600 miljoen aan nood- en steunmaatregelen die door overheden beschikbaar is gesteld, blijft € 2 miljard aan inkomstenderving staan voor 2020. De crisis treft de culturele en creatieve sector lang en hard. Deze schatting van de schade door de taskforce culturele en creatieve sector is met hulp van velen in het veld en met expertise van onafhankelijke onderzoekers tot stand gebracht.

Herstelplan voor de culturele en creatieve sector
De taskforce roept de Tweede Kamer en het kabinet op om werkenden, zzp’ers, makers, vrijwilligers en publiek in de cultuursector een toekomstperspectief te bieden en om samen met de sector het herstel ter hand te nemen door middel van een Herstelplan voor de culturele en creatieve sector.
De basis voor dit herstelplan wordt gevormd door vijf samenhangende en elkaar versterkende maatregelen: 1. Extra, sectorspecifieke steun 2. Hulp aan gemeenten en provincies o de fijnmazige culturele infrastructuur in stand te houden 3. Een Nationaal Herstelfonds 4 Ruimhartig fiscaal beleid voor donaties, crowdfunding en legaten. 5. Een reëel perspectief op verdere heropening.

Enorme gevolgen 
Met de brief wil de taskforce de politiek informeren over de enorme gevolgen van de COVID-19 crisis voor onze sector, namens 111 samenwerkende branche- en beroepsverenigingen (en hun leden) in de culturele en creatieve sector die podiumkunsten, festivals, film, musea, monumenten, beeldende en scheppende kunsten, letteren, bibliotheken, cultuureducatie en -participatie, ontwerpende disciplines en evenementen vertegenwoordigen. Weliswaar zijn delen van de culturele en creatieve sector in staat gesteld om de eerste klappen van deze crisis op te vangen, maar tegelijkertijd is voor velen de nood zeer hoog, voor een groeiend aantal werkenden is het bestaansminimum de realiteit. Laat de cultuursector weerbaar en wendbaar door deze crisis heen komen.

Versoepeling maatregelen 
De taskforce culturele en creatieve sector hoopt dat premier Rutte vanavond op de persconferentie inderdaad zal aankondigen dat er vanaf 1 juli geen beperkingen meer gelden op het aantal aanwezigen bij bijeenkomsten, zolang er maar 1,5 meter afstand wordt gehouden en er een gezondheidscheck wordt gedaan. De NOS speculeerde hier al op. Ook in de brief geeft de taskforce aan dat de culturele sector door jarenlange ervaring en opgebouwde kennis veel sneller kan heropenen dan de nu geplande routekaart van het kabinet.

LEES HIER DE VOLLEDIGE BRIEF

Verschillende landelijke kranten besteden aandacht aan de brief:

Bron: Kunsten ’92