Deze week bij Eye

Premiere About Endlessness, de nieuwe film van Roy Andersson (Songs from the Second Floor; You, the Living), winnaar Zilveren Leeuw van het filmfestival van Venetië. …mooi…meesterobservator… schitterende tableaus…subtiele humor… (De Filmkrant).

Gratis livestream Sangue bleu (1914)
Zondag is de stille film De vorstin van Monte Cabello (IT 1914), ook bekend als Sangue bleu, te zien via de livestream van La Cinémathèque Française. De door Eye gerestaureerde film komt uit Eye’s Jean Desmet-collectie.
Lees meer

Premièreweek Ema (Pablo Larraín)
Nieuwe film van Pablo Larraín (No, Jackie). Gouden Leeuw-competitie filmfestival Venetië. …subliem…een meester in het doseren, timen en sturen…Gevoelig en subtiel…geweldig… (De Filmkrant). Ook Engels o.t.t.
Lees meer

In Memoriam: regisseur Marion Hänsel
Vorige week overleed regisseur, acteur en producent Marion Hänsel. Eye vertoont als hommage haar film Between the Devil and the Deep Blue Sea in Women Make Film. Met inleiding door Eye-programmeur Leo van Hee.
Lees meer

Black Light: The Harder They Come
Dr. Emiel Martens, universitair docent Postkoloniale Mediastudies, leidt deze Jamaicaanse klassieker van van Perry Henzell uit 1973 in. Reggaezanger Jimmy Cliff speelt de hoofdrol in deze eerste lange speelfilm uit Jamaica.
Lees meer

Restored & Unseen: The Ascent (SU 1977)
Overweldigende laatste film van Larisa Shepitko, een van de grootste filmtalenten van de Sovjet-Unie. Onderdeel Women Make Film. Winnaar Gouden Beer Berlijn in 1977. Digitaal gerestaureerd. Inleiding door Leo van Hee (Eye).
Lees meer

Voorpremière Women Make Film
Volgend jaar komt Mark Cousins 14 (!) uur durende documentaire Women Make Film: A New Road Movie through Cinema in de bioscopen. In het programma Women Make Film een voorpremière (Engels ondertiteld).
Lees meer

Lockdown-short Martin Scorsese online
Martin Scorsese over de lockdown, aan de hand van Hitchcock’s The Wrong Man en een gesprek met Abbas Kiarostami. Ook praat hij over zijn nieuwe film Killers of the Flower Moon, met Leonardo DiCaprio en Robert De Niro.
Lees meer