Deze week bij Eye

De demonstraties voor gelijke behandeling en gelijke rechten voor zwarte mensen gaan wereldwijd door. Het zijn kwesties die ook worden aangekaart in het Black Light-programma van Eye, dat is gewijd aan identiteit in de zwarte cinema.

Deze week is er ook een speciale vertoning van een herontdekte klassieker uit de tijd van de stille film. Decennialang werd Beyond the Rocks (1922) beschouwd als een van de grote ‘verloren’ films uit de gouden periode van Hollywood. Het filmmuseum trok in 2005 wereldwijd de aandacht met de ontdekking van deze klassieker van Sam Wood, met Hollywoodlegendes Rudolph Valentino en Gloria Swanson in de hoofdrollen. De scène in het bootje is onvergetelijk… De film is nog een keer te zien bij Eye on Sound, met live pianobegeleiding.

Interview Akermans’ editor Claire Atherton
Filmcriticus Dana Linssen spreekt binnenkort live met Claire Atherton, editor van Chantal Akerman. Een video-interview n.a.v. de tentoonstelling over de feministische avant-gardefilmmaker (1950-2015) is nu al te zien.
Lees meer

Eye on Sound: Beyond the Rocks (1922)
Beyond the Rocks beleefde zijn tweede wereldpremière in Amsterdam (2005). Daarna was de door Eye teruggevonden en gerestaureerde film o.m. te zien in Cannes. Met live piano door Martin de Ruiter (Eye).
Lees meer

Première Ghost Tropic: nachtelijk Brussel
De nieuwe film van Bas Devos (Violet, Hellhole) ging in première in Cannes. Hoopvolle roadmovie, een bijna utopische saamhorigheid. …een heel eigen handtekening …Shots om zo in te lijsten…prachtig… (De Filmkrant).
Lees meer

Première La llorona uit Guatemala
Jayro Bustamante’s film (Temblores, Ixcanul) ging in première op het filmfestival van Venetië …indrukwekkend …krachtige beelden…indringend… voortreffelijk geacteerd…volstrekt overtuigend. Knap… (De Filmkrant).
Lees meer

Jeugdfilm Pettson & Findus: De Katonaut
De oude Pettson en zijn ondeugende poes Findus zijn weer flink op dreef. Naar de prentenboeken van Sven Nordqvist. Onderdeel Kristallen Beer-competitie (filmfestival Berlijn). In Cinemini: Minuscule. Leeftijd: 2+.
Lees meer

Nieuw op Picl: The Barefoot Emperor
Nieuwe Belgische komedie van Peter Brosens & Jessica Woodwort (King of the Belgians) met onder meer Geraldine Chaplin en Udo Kier. Gedurfd…bedachtzaam absurdistisch…geslaagd en uniek… (**** NRC).
Lees meer

Restaurant en terras EBR weer open
Welkom terug in Eye Bar Restaurant! Online kunt u reserveren voor 1 of 2 personen en voor 3 of 4 personen als u uit één huishouden komt. In andere gevallen kunt u bellen (020-5891402) of mailen (info@eyebarrestaurant.nl)
Lees meer