Negen Filmfonds Shorts van nieuw talent gehonoreerd

In het kader van talentontwikkeling van nieuwe makers heeft het Filmfonds negen korte fictiefilms geselecteerd die een realiseringsbijdrage krijgen van maximaal € 40.000.

De ontwikkeling van nieuw talent staat centraal bij de selectie, alsook de zoektocht van de maker naar een eigen handschrift. Juist in deze tijd hecht het Filmfonds extra belang aan het blijven stimuleren van makers en hun projecten. Gezien de bijzondere omstandigheden zijn daarom in plaats van acht, negen projecten geselecteerd uit de 27 inzendingen. Helaas zaten er dit jaar geen documentaire plannen bij de inzendingen. De geselecteerde plannen zijn:

De Schoenen Die Ik Droeg
Regie en scenario: Coen Eigenraam & Jeroen van ‘t Hullenaar
Producent: Family Affair Films
Logline: Aan het einde van hun eeuwenlange levens ontmoeten twee oude vrienden elkaar. De één is aan het oplossen in de lucht, de ander is bedekt met veren en heeft een snavel. Ze blikken terug; wat was er waardevol?

Fanny
Regie en scenario: Sven Bresser
Producent: Topkapi Films
Logline: De Muzikant gaat opzoek naar zijn vermiste zus, maar beseft zich tijdens deze zoektocht dat hij haar al jaren geleden verloren is.

Hantu
Regie en scenario: Kim Kokosky Deforchaux
Producent: NL Film & TV
Logline: Eenzame Indische weduwe Lies slijt haar oude dag in haar flatje, overdag bellend met- en kokend voor haar volwassen zoon, Eddy. ’s Nachts wordt ze geteisterd door demonen uit haar roerige verleden, waar ze haar zoon niet mee wil belasten.

Her Body
Regie: Daphne Lucker
Scenario: Rosita Wolkers
Producent: Rinkel Film
Logline: Wanneer de levendige Sophie (11) – een gezond meisje dat in een ziekenhuisbed ligt – de speelse Buck (9) ontmoet, ontdekt ze de waarheid over haar lichaam en de verstikkende leugen die haar moeder Maria (43) haar dwingt te leven.

Klauwhamer
Regie: Niels Bourgonje
Scenario: Bastiaan Tichler
Producent: CompanyFilms
Logline: Als Jonas zijn zieke vader bezoekt, blijkt zijn vaders probleem ernstiger en huiveringwekkender dan Jonas voor mogelijk had gehouden.

Obesk
Regie: Jonas Smulders
Scenario: Jonas Smulders & Daniël de Vries
Producent: The Rogues
Logline: Nadat één van de leden van een hechte groep jonge dokwerkers al maanden is verdwenen, beseft de zwijgzame Mug op de zoveelste stroeve avond in hun stamcafé dat de scheuren in hun vriendschap zich uitbreiden tot een onoverbrugbare kloof.

Thin Air
Regie en scenario: Emma Evelein
Producent: Blanc Film
Logline: Thin Air is een dansfilm over Thirza, die tijdens een treinreis in een paniekaanval belandt. De passagiers lijken wel te willen helpen maar iets houdt hen tegen. Door middel van beweging ervaren wij de belevenis van Thirza en de passagiers.

Vlekkeloos
Regie: Emma Branderhorst
Scenario: Milou Rohde
Producent: IJswater Films
Logline: Ruby (15) doet er tijdens haar menstruatieperiode alles aan om haar hardwerkende moeder niet lastig te vallen met de vraag om tampons te kopen, omdat ze weet dat daar geen geld voor is.

Zielbestuiver
Regie: Marit Weerheijm
Scenario: Saar Ponsioen
Producent: Topkapi Films
Logline: Wies (14) wil het klimaat redden maar haar menselijke verlangen staat haar in de weg.

De films worden normaliter binnen twaalf maanden geproduceerd en uitgebracht, maar dat zal per project mede afhankelijk zijn van wat mogelijk is binnen het Covid-19 protocol.

In de afgelopen vijf jaar werden er 41 korte films geselecteerd, met sterke resultaten. Onder meer de films Marlon Brando van Vincent Tilanus, Eyes on the Road van Stefanie Kolk, Wild van Jan Verdijk, Import van regisseur Ena Sendijarević en Nachtschade van Shady el Hamus waren nationaal en internationaal zeer succesvol.

In 2015 en 2016 vonden de eerste twee succesvolle edities Filmfonds Shorts plaats. Deze werden gefinancierd uit extra middelen voor talentontwikkeling, die het Fonds in die jaren ter beschikking kreeg. De regeling voorziet in de grote wens van de sector om meer continue mogelijkheden te creëren voor de productie van korte fictiefilms en korte documentaires door nieuwe makers die onlangs zijn afgestudeerd aan een beroepsopleiding voor film of die eerder in eigen beheer een korte film hebben gemaakt, die vertoond is voor publiek.

Voor de periode 2017-2020 heeft het Filmfonds daarom binnen het budget middelen vrijgemaakt om de regeling jaarlijks te continueren en zal dit binnen de komende beleidsperiode ook doen.

Bron: Nederlands Filmfonds