Toekenningen Dutch Cross Over voor Ena Sendijarevic en Jaap van Heusden
Deze week werden twee toekenningen gedaan binnen de Dutch Cross Over regeling: Sweet Dreams van Ena Sendijarevic en In Alaska van Jaap van Heusden. Ena Sendijarević maakte als schrijver/regisseur naam met haar prijswinnende korte films waarvan de laatste, Import (2016), in première ging op het filmfestival van Cannes. Ook haar speelfilmdebuut Take Me Somewhere Nice (2019) werd er geselecteerd, nadat deze zijn wereldpremière op IFFR 2019 beleefde. Jaap van Heusden ontving een Gouden Kalf voor Beste Regie voor zijn film Blue. Met zijn scenario voor Win/Win (2010) won hij de Prix Europa. Zijn telefilm De nieuwe wereld (2013) won wereldwijd prijzen.
Het Nederlands Filmfonds stimuleert de productie van Nederlandse artistieke crossover films: auteursfilms die de potentie hebben om een bioscooppubliek in binnen- en buitenland te bereiken. De regeling Dutch Cross Over is bedoeld voor filmmakers die zich al internationaal hebben onderscheiden en de stap willen maken naar een groter publiek, en filmmakers die met eerdere films reeds een groot publiek wisten te bereiken in eigen land en de stap willen maken naar een internationaal podium komen in aanmerking.
Sweet Dreams
Regie en scenario: Ena Sendijarević
Producent: Lemming Film
Logline: 1900. Een afgelegen eiland vol flora en fauna. Te midden van de zoveelste suikercrisis legt patriarch Jan, hoofd van een suikerfabriek, het loodje. Zijn twee vrouwen zijn aan hun lot overgelaten: Agathe, zijn vrouw op papier, en Siti, de inlandse moeder van zijn bastaardzoon. Een familiereünie volgt. Wanneer de jongen de enige erfgenaam blijkt te zijn, is het man, vrouw, kind, plant en dier voor zich.
Toegekende bijdrage: € 850.000
In Alaska
Regie en scenario: Jaap van Heusden
Producent: Marc Bary | IJswater Films in coproductie met Lithium Studio’s (Canada), Caviar (BE), Volterra Group (NL) en de EO.
Logline: Woody, een depressieve zeventienjarige jongen uit een gehucht in Alaska doet iets extreem doms: hij schiet een gat in De Oliepijpleiding en wordt zo een ‘most wanted’ crimineel, opgejaagd door de doorgewinterde FBI-agent Susan Tarheel. De jongen die eerst klaar was met zijn bestaan, rent nu voor zijn leven. Verdwaald in de wildernis, zonder enig plan, blijkt hij geen makkelijke prooi. Maar als Tarheel dichterbij komt, vereenzelvigt ze zich ook meer met de jongen. Terwijl Woody dwars door de staat vlucht, over de grens, richting Arctisch Canada, maakt hij contact met het land, de mensen en ook de roots van zijn Inuit moeder: voor het eerst leert hij wat het betekent om écht te leven.
Toegekende bijdrage: € 850.000