Deze week in Eye

Tweede Pinksterdag gingen bioscoop- en tentoonstellingszalen, restaurant en terras open. Alle aanpassingen bleken te werken, het was een gelukkig weerzien. Bezoekers vonden zonder problemen hun weg en waren blij. Films kijken op doek, dwalen door de tentoonstelling: Eye is weer open, kom ook of kom terug, iedereen is weer welkom.

Vanaf woensdag is de nieuwe film van Hirokazu Kore-eda, La vérité, te zien, met in de hoofdrollen sterren van de Franse film Catherine Deneuve en Juliette Binoche, naast Ethan Hawke.

Akerman-lezing: Be Pretty and Shut Up!
Filmhoogleraar Patricia Pisters (UvA) belicht leven en werk van actrice Delphine Seyrig. Seyrig speelde de hoofdrol in Jeanne Dielman, de film waarmee Akerman doorbrak. Lezing bij Chantal Akerman – Passages.
Lees meer

Black Light: inleiding bij Shaft
Programmeur Ronald Simons over Shaft (US 1971, 35mm) van Gordon Parks. Een tocht door de krochten van New York, getoonzet op de opzwepende soundtrack van Isaac Hayes (Oscar). Onderdeel van het Black Light-programma.
Lees meer

Première La vérité met Catherine Deneuve
De nieuwe film van Hirokazu Kore-eda (Shoplifters) was te zien in de Gouden Leeuw-competitie van het Internationaal Filmfestival Venetië. …Franser dan Frans…een echte Kore-eda: een prachtig intiem familiedrama… (De Filmkrant).
Lees meer

The Life and Death of Colonel Blimp
Programmeur Leo van Hee over een Powell & Pressburger-klassieker uit 1942. De film werd in 2011 gerestaureerd (oorspronkelijke lengte) dankzij regisseur Martin Scorsese. Onderdeel Restored and Unseen.
Lees meer

Unlocked/Reconnected: korte film in Eye
Honderden Nederlandse kunstinstellingen doen mee met een internationaal project om de sociale cohesie na de lockdown te bevorderen. Eye vertoont op een monitor La maison ensorcelée (6′, 1907) van Segundo de Chomón.
Lees meer

Video-essay The Round-Up (HU 1966)
In zijn video-essay over de Hongaarse klassieker The Round-Up (Szegénylegények) van Miklós Jancsó blikt filmprogrammeur Leo van Hee terug op de film, als online alternatief voor een editie van Restored & Unseen.
Lees meer

Laatste Kort voor Kids, Cinemini open
De laatste Kort voor Kids: de zalen zijn ook weer voor kinderen open met zondag Cinemini. Deze keer alles over films waarbij de muziek er eerder was dan het beeld: Disney’s Fantasia (1940) en werk van Oskar Fishinger.
Lees meer