IFFR doet mee aan We Are One online filmfestival

Samen met meer dan twintig andere grote filmfestivals organiseert IFFR We Are One: A Global Film Festival, een online initiatief om geld in te zamelen voor Covid-19-steun. Elk festival verzorgt een deel van het filmprogramma dat gratis toegankelijk is op YouTube.

Wees erbij: van 29 mei tot en met 7 juni op YouTube. Samen genieten we van films van over de hele wereld en zamelen we geld in voor de zwaarst getroffen slachtoffers van de pandemie. Films kijken is gratis, maar er is de optie om via YouTube te doneren aan goede doelen.

IFFR presenteert vier films, van kort tot lang, gemaakt door vier verschillende filmcollectieven. De Afrikaanse films Air Conditioner van Fradique, Kmêdeus van Nuno Miranda en Tapi! van Jim Chuchu zijn alle drie door het Hubert Bals Fonds gesteund en draaiden op IFFR 2020. Stories of Destroyed Cities: Şhengal van Şêro Hindê is nog niet eerder op IFFR vertoond en komt van de hand van de Rojava Film Commune, een Syrisch filmcollectief dat op IFFR 2020 de Freedom Lecture hield. Ook deze lezing is tijdens We Are One te zien.

IFFR heeft als goed doel de vluchtelingenorganisatie United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) gekozen. De UNHCR pleit ervoor dat vluchtelingen worden meegenomen in overheidssteunprogramma’s en helpt de kwetsbaarste slachtoffers door direct cash te geven.

Na elke première blijft de betreffende film nog zeven dagen online.

IFFR op We Are One:

Stories of Destroyed Cities

Şhengal, Şêro Hindê, 2018, Syria, 18’
Het is onwerkelijk stil in Şhengal. De stad in het noordwesten van Irak is onlangs door de Koerden heroverd op Islamistische Staat. Şhengal (Sinjar in het Koerdisch) is door IS grotendeels vernietigd, vrouwen en kinderen zijn ontvoerd en de meeste mannen en ouderen vermoord. Voorzichtig proberen de overgebleven jezidi’s het dagelijks leven weer op te pakken.

Kijk op YouTube Première: 2 juni 2020, 16:00 uur.

Freedom Lecture

by Rojava Film Commune
Lezing van Diyar Hesso en Sêvînaz Evdikê van de Koerdische Rojava Film Commune. Dit filmcollectief uit de ‘staatloze democratie’ van de Rojava-regio in Noord-Syrië stimuleert een nieuwe generatie beeldmakers om films te maken die gebaseerd zijn op hun dagelijkse realiteit. Rojava Film Commune is een non-hiërarchisch collectief dat filmeducatie en filmproductie stimuleert onder de lokale bevolking. Film wordt zo een medium om de beleveniswereld van Koerdische burgers in beeld te brengen.

Kijk op YouTube Première: 2 juni 2020, 16:30 uur.

Tapi!

Jim Chuchu, 2020, Kenya, 25’
Een korte documentaire over een vormend moment in het leven van de Keniaanse rituele genezer Jackson, een van de laatste beoefenaars van utapishi (‘tapi’), een vorm van rituele genezing. De leiders van de plaatselijke christelijke kerk zijn niet blij met de invloed van het ritueel en slepen hem voor de rechter. Jackson verzet zich tegen het dreigende verbod van tapi door de plaatselijke christelijke kerken, die vastbesloten lijken te zijn de complexe geschiedenis van een heel volk uit te wissen.

Kijk op YouTube Première: 3 juni 2020, 14:15 uur.

Kmêdeus

Nuno Miranda, Cabo Verde, 53’
Het intrigerende verhaal van de mysterieuze dakloze Kmêdeus (EatGod) die op het Kaapverdische eiland São Vicente woonde. Een gek of kunstenaar en filosoof? Danser António Tavares maakte een voorstelling gebaseerd op Kmêdeus’ gedachtewereld. Een reis door de stad Mindelo, diens muziek, filmgeschiedenis en carnaval.

Kijk op YouTube Première: 3 juni 2020, 15:00 uur.

Air Conditioner

Fradique, 2020, Angola, 72’
Op mysterieuze wijze beginnen airconditioners in de Angolese hoofdstad van gebouwen af te vallen. De zoektocht naar een werkende airco is het startpunt voor een prettig losse film over de polsslag van de stad. Een geweldige jazzy soundtrack, een rap en het chaotische rumoer van de stad gidsen ons door straten en gebouwen.

Kijk op YouTube Première: 6 juni 2020, 17:45 uur.