ACT: ‘Maak van acteren een contactberoep’

ACT, de belangenvereniging voor acteurs, pleit voor het aanmerken van het beroep van acteur/actrice als zogenaamd ‘contactberoep’. Daarmee zouden acteurs weer veilig kunnen werken binnen de beperkingen van de coronamaatregelen. Zonder deze status is volgens ACT zowel het repeteren als spelen van theatervoorstellingen en het opnemen van films en televisie niet mogelijk.

ACT verzamelt argumenten voor het toekennen van de status van  contactberoep: in vergelijking met fysiotherapeuten of kappers is de groep waarmee gewerkt wordt kleiner, constant en goed te controleren. Ook kijkt de belangenvereniging naar Duitsland, waar onder voorwaarden filmopnames weer plaatsvinden. ACT roept haar leden op om de oproep te verspreiden via de media, waarin acteurs regelmatig aan het woord komen.


De oproep van ACT

Het is van het allergrootste belang dat onze beroepsgroep een contactberoep wordt!!

Hierbij een verzoek dit zoveel mogelijk uit te dragen in de media en bij iedereen die het horen wil. Zoveel mogelijk mensen moeten doordrongen raken van de ernst van de situatie.
Wordt acteren géén contactberoep dan ligt onze hele industrie vollédig stil, omdat er vrijwel niets mogelijk is.

We hebben een aantal argumenten op een rijtje gezet die je zou kunnen gebruiken.
Mocht je de behoefte voelen in aanloop naar een interview extra voorbereid te worden of extra info willen neem dan contact met ons.

Mochten jullie essentiële argumenten missen mail ze dan naar actkantoor@acteursbelangen.nl.
Dan zorgen wij ervoor dat de lijst wordt aangevuld.

LAAT JE HOREN!

Argumenten:

– Als we geen contactberoep worden kan er simpelweg niet gedraaid of theater gemaakt worden!

– Het risico op besmetting is velen malen kleiner dan in vergelijking met bijvoorbeeld kappers en fysiotherapeuten die al wel contactberoepen zijn. In tegenstelling tot hen werken acteurs in een kleine, constante en dus controleerbare groep. Kappers en fysio’s behandelen veel verschillende mensen per dag.

– Los van het feit dat mensen in de problemen komen zonder inkomen, begint ook de pijplijn van het aanbod leeg te raken en is er dadelijk niets meer te zien.

– Met strikte protocollen zijn zowel filmsets als theaterzalen voorspelbare, goed te controleren en beheersbare werkomgevingen.

– Als acteurs niet kunnen werken zijn er niet alleen een stel acteurs werkloos, maar wordt een hele industrie stilgelegd. Dat wil zeggen dat ook geluidsmensen, regisseurs, lichtmensen, nabewerking, kleding, catering en alle theaters en hun personeel, enz, enz. werkloos zijn.

– De 1,5m-maatregel zal natuurlijk zoveel mogelijk gerespecteerd worden. Alleen in de uiterste gevallen zal deze regel geschonden worden. Denk aan zoen- of vechtscènes. Dit zijn scènes die niet heel veel voor voorkomen.

– In Duitsland, waar de corona-situatie niet wezenlijk anders is, wordt weer gedraaid.

Bron: Theaterkrant / Acteursbelangen.nl