Deze week bij Eye

‘Ik verheug me erop onze Eye-vrienden, -buren en –bezoekers per 1 juni weer te kunnen trakteren op prachtige films op het grote doek’, zegt Eye-directeur Sandra den Hamer. ‘En ik verheug me ook op de opening van de gloednieuwe tentoonstelling met het werk van Chantal Akerman. In haar films en installaties nam ze sociaal isolement tot thema, bijna als spiegel van de tijd waarin we nu leven. Weinig filmers wisten dat zo indringend over te brengen.’ Meer over de heropening: lees verder.

Vanaf morgen twee nieuwe premières, exclusief te zien bij Picl, Eye’s online filmzaal: Nuestras madres (foto) van Cesar Diaz (Guatemala) en Lockdown (2020) van Pieter Kuijpers (Van God los), de eerste Nederlandse ‘coronathriller’.

Premières: Lockdown en Nuestras Madres
Lockdown: …gevat scenario…amusante relatiekomedie …strakke montage…verrassend en mooi… (**** NRC Handelsblad). Winnaar Gouden Camera (Cannes Filmfestival): Nuestras madres: …knap… (De Filmkrant).
Lees meer

EBR: soep, madeleines, wijn en bier to go
Eye bar-restaurant opent op zaterdagen tussen 12.00 en 16.00 het terras voor afhalen: gegrilde paprikasoep met breekbrood, madeleines en drankjes voor thuis of voor een picknick aan de kade. Let op: alleen pinnen.
Lees meer

Livestream Eye EXPOSED & Palet
Donderdagavond van 21.00 tot middernacht op Facebook: B2B-setjes met verschillende DJ’s en live visuals gemaakt met beelden uit de Eye-collectie. Een avond vol muzikale verrassingen, een schatkamer vol visuals.
Lees meer

Beste films van vrouwen en -NL-se films
Op de webpagina ‘Beste films aller tijden’ vind je nu ook lijstjes met ‘100 Beste films gemaakt door vrouwelijke regisseurs’ en ‘Beste Nederlandse films’. Eye presenteert binnenkort het programma Women Make Film.
Lees meer

Video-essay over Peter Rubin
Eye-curator Simona Monizza tipt in haar video-essay het werk van Peter Rubin. De Amerikaanse kunstenaar overleed in 2015 en was een van de pioniers van de VJ-cultuur. Zijn volledige archief is geschonken aan Eye.
Lees meer

Kort voor kids: Western Spaghetti
Gebakken dobbelstenen en kokende ijsklontjes in een pan: je kunt het zo gek niet verzinnen of het kan, in een animatiefilm. In deze Kort voor kids gaan de kinderen aan de slag met stop-motion animatie. Voor 6 tot 12 jaar.
Lees meer

Documentaire Hayao Miyazaki online
De Japanse publieke omroep zet een documentaire online over filmmaker Hayao Miyazaki (Ponyo on the Cliff by the Sea).10 Years with Hayao Miyazaki is gratis te bekijken; de documentaire gaat in op Mizayaki;s animatiefilms.
Lees meer