Matthijs Wouter Knol nieuwe EFA-directeur

De European Film Academy maakt met genoegen de benoeming bekend van Matthijs Wouter Knol tot nieuwe EFA-directeur per januari 2021

De Nederlander Matthijs Wouter Knol studeerde Contemporaine Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en aan het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (Italie). Na een korte periode als freelance journalist vervolgde hij zijn loopbaan in de filmwereld bij Pieter van Huystee Film & TV, producent van documentaires. Hij zette zijn carrière voort bij het Internationaal Documentaire Filmfestival Amsterdam (IDFA). Gedurende zes jaar was hij programma-manager van Berlinale Talents. Sinds 2014 is hij op de Berlinale directeur van de European Film Market. Deze functie behoudt hij tot november 2020, wanneer hij zich aansluit bij het EFA team.

Vanaf januari 2021 zal hij als EFA-directeur alle taken van Marion Döring overnemen. Marion Döring, die haar functie als EFA-directeur neerlegt, is sinds het prille begin in 1988 verbonden aan de geschiedenis van de European Film Academy. Aanvankelijk als PR-manager van de European Film Awards, later als projectmanager voor de activiteiten en de publicaties van de Academy. Sinds 1996 is zij directeur van de Academy. “Matthijs en zijn werkzaamheden volg ik al jaren. Bij Berlinale Talents tot aan zijn prestaties als directeur van de European Film Market. Zijn uiterst professionele expertise, zijn persoonlijkheid en zijn energie vormen de ideale combinatie om EFA naar een nieuw tijdperk te leiden. Zijn benoeming als nieuwe directeur vormt voor mij de gedroomde voltooiing van mijn werkzaamheden voor EFA,” aldus Marion Döring.

EFA-voorzitter Mike Downey: “De komst van iemand met de kwaliteit en het kaliber van Matthijs om de Academy naar de volgende fase te leiden, maakt het vertrek van Marion Döring net iets makkelijker te dragen. Marion is nauwelijks op te volgen. Maar als iemand deze taak aankan dan is het Matthijs, wiens kennis van de Europese filmindustrie en de Europese film, met al haar schakeringen, ongeëvenaard is. Onder zijn leiding zal de Academy verder groeien. Namens de staf en het bestuur van de Academy heet ik hem van harte welkom. Ik kijk er naar uit om de organisatie naast hem verder uit te bouwen.”

Matthijs Wouter Knol: “In de afgelopen 20 jaar is het voor mij altijd belangrijk geweest binnen de filmindustrie plekken te creëren waar mensen zich prettig voelen. Waar ze zichtbaar worden en voelen dat ze erbij horen. Een liefde voor de Europese film en het mensen samenbrengen, nieuwsgierigheid en de wens een stem te laten horen wanneer het recht jezelf te uiten in film bedreigd of geschonden wordt, zijn belangrijke drijfveren voor me. Maar ook de ambitie om de Academy in de toekomst meer vleugels te geven. Ik ben ervan overtuigd dat de European Film Academy verder zal uitgroeien tot een bruisend platform. Een platform dat de beste energie, het beste talent en de beste ideeën die Europa te bieden heeft bundelt en daardoor meer impact creëert. Ik dank het bestuur en Marion Döring voor hun vertrouwen, want mijn voorgangster te evenaren zal niet eenvoudig zijn. Ik kijk er naar uit om vanaf januari 2021 deel uit te maken van de European Film Academy en het team.

Bron: EUROPEAN FILM ACADEMY
Berlijn, 19 mei 2020