‘In Alaska’ geselecteerd voor MEDIA – Ontwikkeling Individuele Projecten

De Europese Commissie heeft de resultaten bekend gemaakt van de oproep voor Ontwikkeling van Audiovisuele Projecten (Individuele Projecten: oproep 17-2019, eerste deadline 13/11/2019).

Voor deze MEDIA deadline werden uit heel Europa 278 aanvragen ingediend en 64 aanvragen uit 26 EU-landen geselecteerd (9 animatieprojecten, 17 creatieve documentaires en 38 fictieprojecten) voor een totaalbedrag van 2.705.000 euro. In 2019 werden 7,5% minder aanvragen ingediend voor de eerste deadline van dezelfde oproep. 49 van de geselecteerde projecten zijn bedoeld voor bioscooprelease, 14 voor televisie en slechts 1 voor digitale platforms.

Een overzicht van de resultaten van deze oproep is te vinden op de website van het agentschap.

Uit Nederland is het speelfimproject In Alaska geselecteerd (50.000 euro)Het project is een productie van IJswater Films (Marc Bary), in coproductie met Lithium Studio’s (Canada), Caviar (België) en Volterra Group (Nederland). Scenario en regie: Jaap van Heusden (onder andere drievoudig Gouden Kalf Winnaar voor In Blue en een Emmy Award voor De Nieuwe Wereld). In Alaska ontving tevens ontwikkelingssteun van het Nederlands Filmfonds (Talentontwikkeling in Internationale Context en Productieontwikkeling) en werd geselecteerd voor L’Atelier Cannes 2019 en het Internationaal Financing Forum ‘Ontario Creates’ tijdens TIFF 2019. De beoogde productieperiode is het voorjaar 2021. IJswater Films is ook coproducent van het Spaanse project Killing Crabs van producent Tourmalet Filmswaarvan de MEDIA-aanvraag tevens gehonoreerd werd deze ronde. 

De film In Alaska gaat over Woody, een depressieve zeventienjarige jongen uit een gehucht in Alaska, die iets extreem doms doet: hij schiet een gat in de oliepijpleiding en wordt zo in één klap de meest gezochte crimineel van het land, opgejaagd door de doorgewinterde FBI-agent Susan Tarheel. Terwijl Woody moet vluchten voor zijn leven, leert hij voor het eerst wat het betekent om écht te leven.

Bron: Creative Europe Desk NL | Dutch Culture