Wat doen zomer­fes­tivals met verbod tot 1 september?

Sinds gisteren weten we dat bioscopen vanaf 1 juni weer open mogen, zij het in zeer beperkte mate. Maar festivals blijven verboden. Die maatregel treft meer dan een dozijn zomerse filmfestivals – van Cinema Arabe en World Cinema Festival tot Open Doek en Roffa Mon Amour. Veel organisaties twijfelen over uitstel of afstel en lopen ondertussen subsidies, sponsorgeld en publieksinkomsten mis.

De Filmkrant sprak met de organisatoren van het Zuidelijk Film Festival, Pluk de Nacht, Roffa Mon Amour, Rotterdams Open Doek, Spanish Film Festival, de Duizensterrenbioscoop, het Kampeerfilmfestival, Film by the Sea, Cinematig, en het Leiden International Film Festival.

De organisatie van IDFA onderzoekt ondertussen verschillende varianten voor de 2020-editie (18 t/m 29 november). “Dat varieert van een normale tot hybride of online editie”, zegt hoofd communicatie Martine van Duijn. “Veel zal ook afhangen van de toegestane zaalbezetting. Het is de bedoeling dat we half mei zoveel mogelijk de grove lijnen hebben geschetst  en we willen begin juni een (inter)nationaal persbericht versturen. In de week van 18 mei zullen we ook het aangepaste format van de Summerschool bekend maken. Verder is er nu een eerste online screening gepland eind mei van IDFA Meets.”

Lees verder bij De Filmkrant: ‘Wat doen zomerfestivals met verbod tot 1 september?’