Vanaf 1 juni bioscopen open met max 30 bezoekers

Per 1 juni mogen bioscopen, theaters en musea onder voorwaarden weer open. Theaters en bioscopen mogen maximaal dertig personen toelaten en voor musea en erfgoedinstellingen gelden voorwaarden op het gebied van afstand houden en capaciteit. Kaartjes moeten vooraf verkocht worden, om te kunnen sturen op capaciteit en anderhalve meter of om te vragen naar eventuele gezondheidsklachten.

De Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten is blij dat bioscopen vanaf 1 juni weer open mogen, maar het aantal van dertig toegestane personen noemt directeur Gulian Nolthenius ‘teleurstellend’.

“Als branche hebben we zelf een protocol gemaakt gebaseerd op 100 bezoekers. Dat is al zo’n 25 procent van de zaalbezetting, dertig personen zit daar zwaar onder. Het is de vraag of filmtheaters en bioscopen het zien zitten om daar open voor te gaan.”

Nolthenius acht de kans groot dat veel ondernemingen gesloten zullen blijven. “100 was al niet rendabel, zelfs verliesgevend. En dat is jammer, want wij willen niets liever dan bezoekers afleiding geven in deze tijd.”

Per 1 juli kunnen theaters, bioscopen en horecagelegenheden hun publiek uitbreiden tot honderd personen. De laatste fase breekt aan op 1 januari 2021, wanneer er weer evenementen kunnen worden georganiseerd. Deze maatregelen zijn onder voorbehoud en afhankelijk van of en hoe het coronavirus zich heeft ontwikkeld.

Bron: NOS.nl