Steun ‘Bettie van de thuiszorg’

Cinecrowd en het AFK hebben samen een regeling opgezet aan het begin van de lockdown waarbij een aantal plannen uitgekozen zouden worden om met steun van het AFK verwerkelijkt te worden. Het moest een korte film worden die linksom of rechtsom te maken zou hebben met Corona. Het filmplan van Carmen van Loef over ‘Bettie van de Thuiszorg’ is uitgekozen!

Met een enthousiast team dat veelal bestaat uit Filmacademiestudenten zijn ze hard bezig deze film op poten te zetten.Om het geld dat AFK beschikbaar heeft gesteld voor de productie van de film te innen, moeten ze daarnaast nog een bedrag crowdfunden. Helpen jullie mee aan het mogelijk maken van deze productie? Bekijk het project op CineCrowd: Bettie van de thuiszorg

Bettie van de Thuiszorg wordt dankzij de Corona-crisis eindelijk gezien als de heldin die ze altijd al was. Zal ze deze status na de crisis behouden?

VERHAALLIJN

Vreemdelingen bedanken haar, Rutte bedankt haar en er klinkt zelfs een oorverdovend applaus voor haar wanneer heel Amsterdam op het balkon staat om te ‘klappen voor de zorg’. Bettie ervaart een nieuwgevonden zelfrespect doordat ze eindelijk de waardering krijgt die ze verdient. Ze durft meer voor zichzelf op te komen, zowel in haar werk- als thuissituatie.
We zien dat zij zich ontpopt tot een ware heldin, inclusief slow-motion loopjes en mensen
die haar herkennen aan haar kostuum. Vol trots draagt ze het naar de supermarkt en geniet van de eerbiedige blikken van de omstanders. 

Wanneer echter het verlossende bericht komt dat de maatregelen opgeheven worden, merkt Bettie dat het lastig is hier ware blijdschap over te voelen. Zal alles weer precies worden zoals het was? Is ze weer terug bij af? 

Bettie van de Thuiszorg is een uiterst menselijk verhaal verteld aan de hand van het superheldengenre. Het wordt een liefdevol portret van mensen zoals Bettie die hun leven lang zwoegen voor het welzijn van andere mensen zonder verlegen te zijn om complimenten. Er wordt gebruik gemaakt van absurd-komische elementen wanneer Bettie zich steeds meer ontwikkelt tot een heldin, maar het blijft een intiem en herkenbaar verhaal over de behoefte aan erkenning en zelfvertrouwen. 

WAAROM

Sinds de Corona-crisis is uitgebroken, wordt onophoudelijk waardering uitgesproken voor de zorg. Ik ben van mening dat deze dankbaarheid ongelofelijk terecht is, maar dat deze te laat is gekomen. Er wordt al jaren achter elkaar bezuinigd op de zorg, maar er moet een pandemie aan te pas komen voordat zorgpersoneel op waarde geschat wordt. Ik wil deze hypocrisie graag op een luchtige manier uitlichten.

Daarnaast roept het verhaal van Bettie de vraag op of wij, wanneer alles voorbij is, weer zullen vervallen in ‘business as usual’. Tot voor kort moesten de beroepen die nu als ‘cruciaal’ worden bestempeld, strijden voor erkenning en een beter salaris. Het zou een gemiste kans zijn als de zwaktes van het systeem die nu zijn blootgelegd niet zouden worden aangepakt en wij zonder nadenken weer vervallen in de patronen van voor de crisis.