Deze week bij Eye online

Het is 5 mei, 75 jaar geleden werden ook in Nederland langzaamaan weer camera’s opgepakt om het leven op film vast te leggen in drama en documentaire. De medewerkers van de Eye collectie-afdeling bieden je aan de gedigitaliseerde, eerste filmproducties van na de bevrijding online te bekijken.

Door een technisch oponthoud is het vorige week helaas toch niet gelukt de klassiekers Les uns et les autres en Kom en zie op Picl beschikbaar te stellen, vanaf nu zijn deze titels wel te zien.

Eerste films van na WOII gratis online
Lees over de eerste Nederlandse (speel)films van na de oorlog en bekijk online drie lange speelfilms (LO-LKP, Niet tevergeefs en De overval), de korte film Zes jaren en fragmenten uit de documentaire Herwinnen door werken.
Lees meer

Eye Shop onderdeel Museum-giftshop
Ben je op zoek naar een origineel (Moederdag)cadeau? Op de nieuwe webshop van Eye is een selectie van de Eye-artikelen te koop. Met jouw aankoop steun je Eye. De Eye Shop is onderdeel van de Dutch Museum Gift Shop.
Lees meer

Nieuw video-essay over The Piano
Eye-programmeur Marike Huizinga heeft een video-essay opgenomen over Jane Campions The Piano (1993), onderdeel van het programma Women Make Film. Later dit jaar digitaal gerestaureerd in Eye en landelijke bioscopen.
Lees meer

Unleashed gratis: Neighbouring Sounds
Programmeur René Wolf tipt Neighbouring Sounds (BR 2012) van Kleber Mendonça Filho. De film was te zien in Previously Unreleased, Eye’s jaarlijkse programma van films die alsnog worden uitgebracht: IFFR Unleashed
Lees meer

Unieke interviews William Kentridge
Terwijl we uitkijken naar de tentoonstelling Chantal Akerman – Passages blikken wij terug op tentoonstelling ‘William Kentridge – If We Ever Get to Heaven’ waarbij wij unieke interviews publiceren op onze website.
Lees meer

Eyeshadow playlist op Eye’s Spotify
Luister naar de afspeellijst van alle artiesten die bij Eyeshadow hebben opgetreden. Je kunt de playlist ook gebruiken om zelf de verbinding tussen muziek en film te ontdekken, nu de artiesten dit niet live met je kunnen doen.
Lees meer

Masterclass Jean-Luc Godard (89) online
In de jaren ’90 maakte hij Histoire(s) du cinéma, nu hield het Nouvelle vague-icoon een masterclass over film tijdens de coronacrisis, zijn nieuwe project, oude collega’s en jonge makers. Gratis online te zien, Engels ondertiteld.
Lees meer

Kort voor kids: (Otto)
Deze week in Kort voor kids de voor een Academy Award genomineerde film (Otto) van de Nederlandse animatiestudio Job, Joris en Marieke met een speur- en een acteeropdracht. Voor 7-11 jaar.
Lees meer