Winaars Go Short Awards

Het moment van de waarheid. Wie gaat er naar huis met de Go Short Awards? En welke film wordt de door Go Short genomineerde kandidaat voor de European Film Awards? Dat werd allemaal bekend gemaakt door de juryleden tijdens de Go Short Awards ceremonie. De winnende films zijn nog t/m 13 mei te zien bij ons streamingplatform Go Short Online in de filmblokken ‘Jury Winners 1’ en ‘Jury Winners 2’.

Nederlandse competitie

Van de 17 films in de Nederlandse competitie ontving Marieke de Zwaan, van origine performer en maker in theater, met haar filmdebuut So I Stay de VEVAM Award for Best Dutch Film t.w.v. €5.000. Volgens de jury won ze deze dankzij het meditatieve aspect van rondslenteren en het waanzinnige acteerwerk van de hoofdpersoon. 

De jury gaf een special mention aan de film Short Trip van Cassandra Offenberg, die een wereldpremière beleeft tijdens Go Short.

Europese competitie

Alle winnaars ontvangen een geldbedrag van €1500 en een DCP mastering service van partner Green DCP. Ook komen zij op de longlist voor de Oscars. 

Animatie

De Franse regisseur Adrien Merigeau won met de film Genius Loci de award voor beste animatiefilm. Volgens de jury was het een prachtige combinatie van de esthetiek en handgetekende animaties.  

De special mention ging naar Winter in the Rainforst, waarin filmmaker Ana-Laura Tuttelberg een surrealistische wereld creëert door de combinatie van verschillende materialen en technieken. 

Documentaire

Met de film That Which is to Come is Just a Promise sleept makerscollectief Flatform de award voor beste documentaire binnen. De film laat de consequenties van klimaatverandering zien op Funafuti eiland, een van de negen atollen van Tuvalu. “The filmmakers cleverly and painstakingly capture the inhabitants, who act as performers, juxtaposed and carefully framed within their ever-changing environment being reclaimed by the sea”, aldus de jury.

Fictie

Ten slotte won maker Pedro Neves Marques met de in de huidige situatie actuele film The Bite, over de verspreiding van een epidemie, de award voor beste fictiefilm. “Pedro Neves Marques creates a new cinematic language that engages with antagonisms and plays with the political and social establishment.” Tevens verkoos de jury deze film als European Film Award Candidate, waarmee hij kans maakt op de European Award for Best Short Film tijdens de European Film Awards Ceremony in Reykjavik december 2020. 

De special mention in de categorie documentaire van de Europese competitie ging naar de fictiefilm At the Entrance of the Night, waarmee de Franse regisseur Anton Bialas een verfrissende blik werpt op immigratie.

Studentencompetitie

De Encouragement Award for Best Student Film t.w.v. €1.500 inclusief DCP mastering service door partner Green DCP ging naar de film This Means More van Franse maker Nicolas Gourault. Met deze film werpt hij een blik op de Hillsborough stadionramp. Volgens de jury won hij deze award door de goede balans tussen archiefmateriaal en computer-gegenereerde beelden en de manier waarop dit complexe onderwerp in beeld wordt gebracht.  

Muziekvideo-competitie 

De Zweedse filmmaker Daniel Wirtberg won de award voor beste muziekvideo. De 9 minuten durende videoclip LOUSY / IN IN IN gemaakt gemaakt voor de Amerikaanse rapper Zebra Katz doorbreekt de status quo en laat zowel de harde als zachte kant van mannelijkheid zien en wisselt af tussen introvert en extravert. De special mention was voor Alice Saey voor haar kleurrijke en ritmische geanimeerde videoclip Careful