Deze week bij Eye online

Dankzij de samenwerking tussen Picl en de filmtheaters kunnen we de lockdown online verantwoord omzeilen en zijn er vanaf donderdag flink wat nieuwe titels te zien. Michiel Huisman schittert in The Other Lamb als twijfelachtige sekteleider en in Noura’s Dream vecht een jonge Tunesische vrouw voor haar onafhankelijkheid. Met twee gerestaureerde klassiekers (Les uns et les autresKom en zie) haal je je filmkennis op; ook hoogtepunten uit het recente filmaanbod worden toegevoegd: Il traditoreMa vidaThe Guilty (Den skyldige)GirlWerk Ohne AutorCold War en Shoplifters.

Picl: Les uns et les autres en Kom en zie
Eerder door Eye uitgebracht in de bioscoop. Deze digitaal gerestaureerde klassiekers komen donderdag in Eye’s online filmzaal bij Picl: Les uns et les autres (FR 1981, Claude Lelouch) en Kom en zie (SU 1985, Elem Klimov).
Lees meer

Picl: The Other Lamb en Noura’s Dream
Twee premières exclusief bij Picl: The Other Lamb van Malgorzata Szumowska (Cialo), met Michiel Huisman als sekteleider Shepherd, en Noura’s Dream van Hinde Boujemaa met de Tunesische ster-actrice Hind Sabri.
Lees meer

Ema van Pablo Larrain gratis op MUBI
De nieuwe film van Pablo Larrain (Jackie, Neruda, No) met Gael García Bernal is later in het jaar te zien in Eye. Online videoplatform MUBI biedt vrijdag een gratis preview aan, inclusief Q&A met actrice Mariana di Girolamo.
Lees meer

Update tentoonstellingen in Eye
In afwachting van de uitgestelde tentoonstelling Chantal Akerman – Passages halen we herinneringen op. Deze week: interviews met vijf bijzondere vertellers over de tentoonstelling A Tale of Hidden Histories uit 2019.
Lees meer

Nieuw video-essay over gothische horror
Eye-programmeur Ronald Simons over de ontwikkeling van gotische horrorfilms van 1925 tot nu, aan de hand van fragmenten uit de Britse Hammer-films, Dario Argento’s Inferno en de duivelse klassieker Rosemary’s Baby.
Lees meer

Gratis korte films in de Korte Film Poule
Een groot aantal Nederlandse korte films vindt zijn weg naar de bioscopen via Eye´s Korte Film Poule. Een selectie is nu gratis online te bekijken in thematisch actueel samengestelde programma’s.
Lees meer

Kort voor kids: The Vanishing Lady
Deze week: over de eerste special effects in de filmgeschiedenis: The Vanishing Lady van filmpionier en goochelaar George Méliès. De kinderen ontdekken dat film magie is en maken zelf een film met trucs. 8 t/m 12 jaar.
Lees meer