Deze week bij Eye online

De wereld is in lockdown, maar de musea zetten alles op alles om collecties en activiteiten onder de aandacht te brengen, vooral tijdens de Museumweek. Eye laat je kennismaken met 120 jaar oude filmbeelden op IMAX-formaat én brengt je twee bijzondere premières. Vanaf donderdag exclusief op Picl, Eye’s online-filmzaal, de Noorse speelfilm Blind Spot en Days of Cannibalism, een spannende documentaire over Chinese ondernemers in Lesotho.

Museumweek online: het IMAX van toen
Hoe zag de wereld er 120 jaar geleden uit? Ontdek de beelden van Amsterdam, Scheveningen en New York, gefilmd op 68mm. De beeldkwaliteit van de films is vergelijkbaar met de huidige IMAX-films.
Lees meer

Première Noorse speelfilm Blind Spot
Tuva Novotny’s regiedebuut is een volkomen compromisloze visie op het moderne gezinsleven en ons onvermogen om de pijn te herkennen die anderen doormaken. Novotny acteerde eerder in Born vs McEnroe.
Lees meer

Première Days of Cannibalism
Westernachtige documentaire (FR/ZA/NL 2020) van Teboho Edkins over de relatie tussen China en Afrika. Wanneer nieuwe pioniers uit China zich in Lesotho vestigen, begint de traditionele machtsbalans te wankelen.
Lees meer

Video-essay Un chien Andalou (FR 1928)
Eye-programmeur Anna Abrahams (Eye on Art) tipt als thuiskijktip haar favoriete film Un chien Andalou van Luis Buñuel en Salvador Dalí. ‘Hun mild anarchistische manier van denken is aanstekelijk. Juist in deze tijd.’
Lees meer

Kort voor kids: Animanimals: Leeuw
Iedere week een korte film met opdracht. Deze week in Kort voor kids de animatiefilm Animanimals: Leeuw en kijken met je oren. Voor 4 tot 8 jaar.
Lees meer

Films over film(geschiedenis)
Het Beste films aller tijden-overzicht is uitgebreid met tips voor films over de filmgeschiedenis. Volg je eigen filmcursus met de documentaires van Mark Cousins, Jean-Luc Godard en Martin Scorsese.
Lees meer

Quarantainetips van Pedro Almodóvar
Regisseur Pedro Almodóvar (Dolor y gloria, te zien op Picl) zit in quarantaine in Madrid. Filmwebsite IndieWire doet verslag en vertelt waarom Almodóvar graag naar Goldfinger kijkt plus waar hij zich graag door laat afleiden.
Lees meer