Netflix doneert ook €1 miljoen aan Nederlandse filmmedewerkers

Netflix werkt samen met het Nederlands Filmfonds in een nieuw steunfonds voor Film- en TV producties. Met geld worden de medewerkers ondersteund die acuut in de problemen zijn gekomen door de COVID-19 pandemie. Netflix stelt ook in Nederland 1 miljoen euro beschikbaar om het fonds te lanceren.

De productie van films en series in Nederland is zwaar getroffen door de effecten van het COVID-19 virus. Producties liggen stil en de continuïteit van de film en TV industrie staat onder grote druk. Netflix heeft wereldwijd $100 miljoen beschikbaar gesteld om door de pandemie geraakte filmmedewerkers financieel te ondersteunen als die hun werk nu zijn kwijtgeraakt. Hieronder vallen de kwetsbare freelancers, cast en crew, filmmakers en andere filmprofessionals. Deze week zijn soortgelijke fondsen in Brazilië en Mexico bekend gemaakt. Hoe de plannen in Nederland worden uitgewerkt, is nog onduidelijk. Wel geeft het filmfonds in hun persbericht aan, dat alleen producenten een beroep op het fonds mogen doen. Het is voorlopig de vraag of cast en crew, die buiten het filmfonds om produceren, ook aanspraak op het geld kunnen maken. Het filmfonds is een uitvoerende overheidsinstantie met strikte regels, die nu een bijdrage van een commerciële partij moet gaan verdelen over de gehele Nederlandse film- en tv-sector. Zo is het nu nog onduidelijk of voor tv-geproduceerde producties binnen de regels gaan vallen.

De regeling wordt komende week verder uitgewerkt en gepubliceerd op de website van het Filmfonds. 

Beide partijen zeggen te hopen dat andere partijen ook gaan bijdragen teneinde de fijnmazige culturele Nederlandse infrastructuur van filmmakers en professionals te kunnen behouden.

Bero Beyer, directeur Filmfonds, is in ieder geval blij met het extra geld uit de private sector en benadrukt de steun van Netflix aan de film- en TV-professionals. Lina Brouneus, Director of Co-Production & Acquisition bij Netflix, benadrukt in het persbericht dat Netflix de zwaarst getroffen medewerkers in de TV- en filmindustrie wil ondersteunen: “Het creatieve talent in Nederland en onze lokale partners met wie we samen content maken, zijn van vitaal belang voor het succes van Netflix. We willen daarom ons steentje bijdragen om diegenen te helpen die onze steun het hardst nodig hebben in deze ongekende tijden.”